Bocsi, de alkotmányellenes a 37,3 foknál magasabb testhőjű diákok kizárása az országos vizsgákról

A diszkriminációellenes tanács érettségiügyben is gondokat talált.

Hirdetés

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerint közvetlen diszkrimináció lenne, ha kizárnák a képességfelmérő vizsgákról, illetve az érettségiről a 37,3 Celsius-foknál magasabb testhőmérsékletű diákokat.

Az oktatási és egészségügyi tárca közös, 2020/4259/827-es rendeletéről, amely az említett szabályt rögzíti, a nép ügyvédje kérte ki a testület véleményét. Ionopot Iohannisnak most megint főhet a feje, és elmondhatja, hogy a PSD egy métely, hiszen egy hónapon belül kezdődnek a vizsgák, és most megint a feje tetejére állt minden.

A CNCD szerint egyrészt nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a 37,3 foknál magasabb testhőmérsékletű emberek automatikusan koronásak lennének, másrészt nem csak fertőzések miatt emelkedhet meg valaki testhője, ráadásul köztudott, hogy a nem lázas (tünetmentes) emberek is lehetnek vírushordozók, így az intézkedés nem arányos a legitim céllal. (A legitim cél a koronavírus terjedésének megakadályozása.)

A CNCD azt javasolja, hogy a hőmérős szűrőn fennakadt diákok hadd vizsgázzanak külön teremben, aminek a lehetőségét Monica Anisie oktatási miniszter tulajdonképpen már hetekkel ezelőtt belengette, ám a kormányban a tárcavezetők a jelek szerint nem arról híresek, hogy különösebben egyeztetnének egymással.

A nép ügyvédje, Renate Weber pénteken azt fogja javasolni a kormánynak, találják meg a módját annak, hogy a túl forró diákok is levizsgázhassanak.

Hirdetés