Vöröslencse és főzőtök

Ezúttal e két könnyen beszerezhető alapanyag ihlette az eddigi talán leggazdaságosabb menüt. Krémleves vöröslencséből, mert ez ritkábban kerül konyhánkba és az ételeinkben gyakrabban előforduló zsenge főzőtök újszerű megvilágításban.

Hirdetés

Póréhagymás vöröslencse-krémleves

A krémlevesek közül az egyik legtáplálóbb, ha fő összetevőként vöröslencsét használunk. A sima lencsével szemben több előnye is van: mivel a vöröslencse hántolt, nem szükséges előzetesen beáztatni, nagyon hamar megfő. És mivel már nincs a lencseszemeken héj, a szervezetünk sokkal könnyebben feldolgozza, így azoknak is ajánlott, akiknek emésztési zavarokat, puffadást okoznak más hüvelyes növények.

Ezúttal póréhagymával párosítottam, amely szintén nagyszerű vitaminforrás és kellemes ízt vitt e fél óra alatt elkészülő krémlevesbe. A karikákra vágott hagymát sózva, kevés olajon megdinszteljük, így a lencse főzési ideje elegendő lesz, hogy a hagyma is kellően megpuhuljon, megfőjön. Összeforgatjuk a vöröslencsével, majd felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a babérlevelet. Legtöbb fél óra alatt megfő. Összeforraljuk tejszínnel és ha kicsit hűlt, krémesítjük botmixerrel.

Magokkal vagy krutonokkal tálaljuk e finom, laktató krémlevest.

Hozzávalók:
1 vékonyabb szár póréhagyma (kb. 10 dkg),
20 dkg vöröslencse,
1 l víz,
1 dl főzőtejszín,
2 babérlevél,
kevés olaj,
só,
bors.

A leves hozzávetőleges költsége: 7 lej.

Vajas zsemlemorzsába forgatott tök

A prézlis karfiol mintájára készített második fogás egytálételként is fogyasztható és hamarabb is elkészíthető, ugyanis a karfiol főzési idejét kiváltjuk a felvágott tök pár perces olajon való megpirításával. Ugyanígy megpirítjuk az apróra vágott bacont vagy sonkát, amivel tálaláskor szórjuk meg az ételt. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a szezámmagot, hagyjuk keveset, míg aranybarna színt kapnak, majd összeforgatjuk az enyhén megsült tökdarabkákkal.

Hirdetés

Öntetként ajánlott hozzá sima fokhagymás tejföl, vagy felszolgálhatunk mellé egy egyszerű paradicsomsalátát is. A könnyen elérhető zsenge főzőtököt a számos egyéb formában (főzelék, fasírt, rakott ételek, rántott, töltött változatban) való felhasználása mellett praktikus és ízletes így is kipróbálni.

Hozzávalók 2 személyre:
1 zsenge főzőtök vagy cukkini négybe vágva, felkockázva (kb. 25 dkg),
kevés olaj,
5 dkg bacon vagy sonka,
4 dkg vaj,
6 ek zsemlemorzsa,
1 ek szezámmag,
2-3 ek tejföl,
fél gerezd áttört fokhagyma,
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 4 lej.

Hirdetés