Változtatni csak a szerfogyasztó tud, a környezete csak motiválhatja

A változtatás igénye pedig akkor merül fel, amikor a fogyasztásban már több a rossz, mint a jó.

Hirdetés

A TERÁPIA ALAPVETŐ ESZKÖZEI
Kubiszyn Viktor: Drognapló (részlet)

1. A rend: A külső rend életünkben a belső rendet fejezheti ki és segítheti elő kialakítását. Ezért tehát gondoskodj arról, hogy lakószobád, ruhásszekrényed és közvetlen környezeted mindig ragyogó tiszta legyen! Valamennyi személyes tárgyadnak tisztának kell lennie. Csak semmi hanyagság! Mindennek rendben kell lennie. Így tehetsz tanúbizonyságot önbizalmadról, önfegyelmedről, felelősségtudatodról, továbbá arról, hogy törődsz magaddal és környezeteddel. Az összes közül ez a legalapvetőbb eszköz. Ez az alapja mindennek, hiszen az alapvető értékek segítségével megtanulhatjuk értékelni a tágabb értelemben vett rendet.

2. Érzések: Tanuld meg felismerni az érzéseidet (lásd érzéslista)! Ez egy hosszú tanulási folyamat, amely sok gyakorlást igényel. Improvizálj! A gondolataid között való eligazodáshoz kérj segítséget másoktól, hiszen neked kell igazán tudni, hogy mit is érzel. Ha mások segítségét kéred, akkor hagyod, hogy megismerjenek téged, és ez által te is megismered önmagad. Mindannyiunkban van egy kis vészcsengő. Hallgatnunk kell az érzéseinkre, mert csak így érthetjük meg önmagunkat, csak így uralkodhatunk érzéseink felett. Az érzések lehetővé teszik számunkra, hogy tisztába kerüljünk a bennünk rejlő vészcsengő működésével.

3. Érzések megosztása: Az érzések megosztása az önmagaddal való törődés eszköze, és egyben az önbecsülés fejlesztésének módja. Az érzések megosztása nem más, mint az érzések kifejezése. Oszd meg az önmagaddal kapcsolatos érzéseidet másokkal! Ha ezt teszed, rájössz, hogy nem vagy egyedül. Tiszteljük egymást azzal, hogy figyelmesen meghallgatjuk a másikat!

Hirdetés

4. A másik meghallgatása: A terápiás közösségben zajló kommunikáció egyik legfontosabb eszköze a másik fél meghallgatása. Hallgasd meg a másikat a gyűlésen, amikor az megosztja a többiekkel érzéseit – nyitott szívvel és nyitott lélekkel hallgasd! Ne ítélkezz! Néha nem is kell több, mint hogy meghallgassuk a másikat. Nem kell tanácsokkal szolgálnunk, vagy a véleményünket elmondanunk. Elég, ha odafigyelünk. Ha valakit meghallgatunk, azzal azt fejezzük ki, hogy szeretjük és tiszteljük őt. Gyakran nincs is másra szüksége az embernek, csak arra, hogy valaki meghallgassa őt.

5. Az érzésekről való gondoskodás, az érzések vállalása: Az érzésekről való gondoskodás azt jelenti, hogy képes vagy vállalni az érzéseidet az előtt a személy előtt, aki azokat kiváltotta belőled. Ehhez előrelátó gondolkodásra és cselekvésre van szükség. Legalább 15 percet várni kell, mielőtt felvállalhatnánk érzéseinket a másik előtt. Ezt az időt érdemes az érzések tisztázásával tölteni. Fel kell tennünk a kérdést, hogy vajon érzéseink jogosak-e, vagy esetleg valamilyen múltbéli érzés jelenlegi megnyilvánulásai. Ha alaposan fontolóra vesszük a dolgokat, akkor azt tapasztaljuk, hogy egyszerre több érzés kavarog bennünk. (Az érzések tisztázása érdekében fordulj másokhoz segítségért, és tanulmányozd az érzéslistát!). Az érzések vállalásával megtudhatjuk, hogy hogyan is érezzük magunkat a másik társaságában. Ha nem vállaljuk érzéseinket, akkor másoknál alacsonyabb rendűnek hisszük magunkat – és ez igen rossz érzés. Az érzések vállalásának köszönhetően megismerhetjük önmagunk és mások korlátait. Ha valaki úgy határoz, hogy vállalja az érzéseit, előbb várjon negyedórát, és csak azután ossza meg érzéseit a másikkal, aki felelőséggel meghallgatja őt.

Tükör.
Tükröt adok, tükröt kapok.
Ez azt jelenti, ahogy reagálok, ahogy elmondom én mit látok a történetben, de az is tükör, ahogy egy kérésre felemelem a teáskancsót, vagy begyújtom a gázt.
Erőszakmentes kommunikáció.
Ne mondd azt, hogy hülye.
Inkább azt, hogy szerintem hülye vagy. Én hülyének látlak. Ebben a szituációban úgy látom, hogy elég felelőtlenül viselkedtél.
Nincs ítélkezés.
Nincs minősítés.
Nincs agresszió.
Lelassult idő, kimerevített, mégis igen intenzív és gazdag pillanatok.
Isten előtt vagyok, a testvéreim szeme előtt.
Mindig gazdagok a napjaim, sose voltam ennyire gazdag.
Most magammal és másokkal foglalkozom, nem azzal, hogy mi van kint.
Nem mintha nem érdekelne, de most ez a történet pörög.
Ha nem vagyok rendben belül, akkor semmi nem lesz rendben.
Se most, se a jövőben.

Hirdetés