Vajbab, sárgabarack és levendula: dobjuk fel a húsmentes étkezéseket a nyár e három finomságából összeállított menüvel!

Megint kiderül, hogy Püthagorasznak nem volt igaza, amikor azt mondta: babot pedig ne egyél. A barackról meg a levenduláról hála Istennek nem értekezett a Mester. Úgyhogy jó étvágyat!

Hirdetés

Kukoricás vajbab krémleves

A zöldpaszuly, ahogy nálunk nevezik, sosem tartozott a kedvenc ételeim közé, sőt! Pár éve azonban elkészítettem az első paszulyfőzelékem kerekcsövű vajbabból, majd krémlevest is. Kellemes csalódás volt és megállapítottam, hogy a nemtetszés csak a lapos zöldbabnak szólt. Ezúttal kukoricával is megdúsítottam és igencsak finom, selymes krémlevest sikerült készíteni belőle. Kevés olajon megdinszteltem a felvágott hagymát és sárgarépát, majd összeforgattam a kukoricával és a nagyjából másfél centis darabokra összetördelt vajbabbal. Felöntöttem vízzel, sóztam, borsoztam, beletettem pár szál összekötözött petrezselyemzöldet, így könnyebb eltávolítani, ha megfőtt, majd a főzés utolsó percében hozzáadtam a tejszínt. Sűrítést nem használtam, csak botmixerrel krémesítettem.

.

Hozzávalók:

30 dkg vajbab,
30 dkg morzsolt konzerves/friss csemegekukorica,
1 db kisebb hagyma,
1 db közepes sárgarépa,
pár szál petrezselyemzöld,
kevés olaj,
1 l víz,
1 dl tejszín,
só,
bors.

A teljes adag krémleves hozzávetőleges költsége: 10 lej.

Túrógombóc levendulás barackkal

Közismert a levendula relaxáló, nyugtató hatása, csokrokba kötve, dekorációs elemként is előszeretettel használják, fűszerként viszont még csak mostanában kezd elterjedni. Találkozhatunk levendula ízesítésű fagyival, limonádéval, elvétve levendulás kézműves csokival, de kóstoltam már igencsak különleges levendulás sajtot is. Ezúttal a sárgabarackot ízesítettem e lila csodanövénnyel, kellemesen harmonizál a két ízvilág. Amíg a túrógombóc hozzávalóit összekeverve pihenni hagytam, nagyjából 40-45 percet, addig elkészült a gyors baracklekvár is a magok eltávolításával és felvágással együtt. A kis darabokra felvágott gyümölcsöt a cukorral alacsony lángon kevergetve megfőztem, majd az utolsó 5 percben beletettem a levendulát szárastul, amit aztán ki is vettem. Ennyi idő elég volt, hogy az aroma átjárja a barackot. A túrómasszából vizes kézzel gombócokat formáltam és lobogó sós vízben megfőztem, majd összeforgattam a lassú lángon, olajon megpirított zsemlemorzsával. Tálaláskor tehetünk még a gombócokra porcukorral kikavart tejfölt.

Hirdetés

Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró,
2 db tojás,
7 ek gríz (búzadara),
6 ek zsemlemorzsa,
1 kg sárgabarack,
1 ek cukor,
1 csomag vaníliáscukor,
5 szál levendula.

A teljes adag hozzávetőleges költsége: 17 lej.

Hirdetés