Tökös vöröslencse-krémleves sajtos, diós csirkemellroláddal

Beköszöntött szeptember, de őszi ételek helyett ezúttal az év bármely szakában összeállítható fogások lesznek terítéken finom és könnyen elérhető alapanyagokból, így bárki bármikor elkészítheti őket.

Hirdetés

Tökös vöröslencse-krémleves

Már hoztam a blogra vöröslencse-krémlevest, ez alkalommal tökkel párosítottam. A vöröslencse fogyasztását bátran ajánlom, mert tápanyagdús hozzávaló és elkészítési ideje is rövid. Az egyik legegyszerűbb krémleves, amit most mutatok. A meghámozott, megreszelt tököt kevés forró olajon a megmosott lencsével összeforgatjuk, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, petrezselymet és nagyjából 20-25 percig hagyjuk főni. Ekkor összeforraljuk a tejszínnel és miután kissé kihűlt, leturmixoljuk vagy botmixerrel krémesítjük. Magvakkal, krutonokkal vagy sajtos pirítóssal, de magában is fogyasztható, laktató leves.

Hozzávalók 4 adaghoz:
egy közepes főzőtök megreszelve (ez 25 dkg volt),
15 dkg vöröslencse,
pár szál petrezselyemzöld összekötve,
1 babérlevél,
1 dl főzőtejszín,
kevés olaj,
1 l víz,
só,
bors.

Egy adag leves hozzávetőleges költsége: 1,5 lej

Sajtos, diós csirkemellrolád

Népszerűek a töltött húsok, tekercsek. Legtöbbjük nemcsak frissen, melegen fogyasztható, de hidegtálon is jól mutatnak és finomak. Ilyen az a csirkemellrolád is, amibe a címhez képest még bazsalikom is került és igazán különleges párosításnak tűnt ez a trió.

Elkészítése nagyon egyszerű, egyetlen trükkel, amit érdemes betartani, így számoljunk egy plusz órával, ha rászánjuk magunkat. A vékonyra szeletelt csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd végigsimítjuk rajtuk a tejföllel összekevert sajtos-diós masszát. Minden szelet húsra helyezzünk bazsalikomleveleket, majd felcsavarva őket fóliával rögzítsük, így végeik is jó szorosan összeérnek.

És a trükk: tegyük őket a mélyhűtőbe nagyjából egy órára. Hagyományos panírozással, liszt-tojás-zsemlemorzsába mártással, bő olajban süssük meg a húsokat.

Hirdetés

Tálalhatjuk mártásokkal, mártogatóssal, friss paradicsomsalátával vagy paradicsomszósszal, de felszeletelve, hidegen is jól mutat egyéb finom falatok között.

Hozzávalók 2 adaghoz:
6 szelet csirkemell,
5 dkg sajt megreszelve,
3 ek őrölt dióbél,
1 ek tejföl,
12 db friss bazsalikomlevél,
só,
bors,
Panírozáshoz: 1 db tojás,
kevés liszt és zsemlemorzsa,
olaj a sütéshez.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 4 lej.

Hirdetés