Szendvicsötletek gyors ebédhez, vacsorához, tízóraira

A szendvicsek legalább olyan finomak, mint amennyire praktikusak, akár reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy éppen vendégek fogadására szánjuk őket. Kis kreativitással, jól megválasztott alapanyagokkal, nagyon egyszerűen készíthetünk különleges feltéteket a kenyérszeletekre.

Hirdetés

Besamel alapú, ropogós melegszendvics

Elsőként egy melegszendvics receptjét osztom meg, amelynek alapanyagai szabadon variálhatók aszerint, hogy miket találunk a hűtőszekrényben. A képen látható felnégyelt bagettre besamelmártás került, amibe főtt tojást és sajtot reszeltem, apró darabokra vágott sonkát és kápiapaprikát tettem és sütés előtt még megszórtam bőven a tetejüket reszelt sajttal és aprított dióbéllel, ami rápirulva egyedi ízt kölcsönzött az egyszerű összetevőkből készített, hidegen is jól fogyasztható, ropogós szendvicseknek.

Hozzávalók két bagetthez (8 db szendvicshez):
diónyi vaj,
1 ek liszt,
2,5 dl tej,
8 dkg reszelt sajt (ebből 5 dkg a mártásba, 3 dkg a tetejére),
3 db főtt tojás,
10 dkg főtt, füstölt sonka,
1 kisebb kápia paprika,
késhegynyi őrölt szerecsendió,
8-10 szem apróra vágott dióbél,
só, bors.

Egy adag hozzávetőleges költsége: 12 lej

Görög joghurtos tojássaláta

A tojás kiváló fehérjeforrás, a belőle készült ételek nagyon táplálóak. Az egészségesebb változathoz majonéz nélkül is készíthetünk ízletes tojáskrémet, kevés hagyma hozzáadásával. Emellett került még bele olívaolaj és frissen facsart narancslé is a són és borson kívül. Frissen, de pár órát a hűtőszekrényben pihentetve is nagyon finom szendvicskence.

Hozzávalók:
150 g görög joghurt (10%),
3 db főtt tojás apró kockákra vágva,
1 ek felaprított vöröshagyma,
2 ek olívaolaj,
3 ek narancslé,
só, bors.

Egy adag tojássaláta hozzávetőleges költsége: 6 lej.

Ricottás szendvicsek

Hirdetés

Néha elég csupán két hozzávaló, hogy könnyedén ínyenc falatokat alkothassunk. Aki kipróbálja ezt a ötletet, egyből meg is győződhet róla. Kevés vajon karamellizáljuk a zöldséghámozóval szelt murokszalagokat, majd a serpenyőben, ugyancsak vajon, pirítsuk meg a kenyérkék mindkét oldalát és dörzsöljük be őket fokhagymával, aztán kanalazzuk rájuk az enyhén megsózott ricottát. Szórjuk meg a szendvicseket szezámmaggal, látványban is megéri még ez a művelet.

Hozzávalók:
1 doboz ricotta (250 g),
1 db közepes murok,
kevés vaj,
2 gerezd fokhagyma,
fekete és fehér szezámmag,
só.

A szendvicsek hozzávetőleges költsége: 5 lej.

 

Hirdetés