Rántott camembert diómártással és körtével, garnélarák fánkbundában

A leárazások néha jó ötletadók egy-egy fogáshoz, de legalábbis elérhetőbbé tesznek olyan termékeket, melyeket ritkábban rakunk bevásárlókosarunkba. Ilyen volt most a garnéla és a camembert is.

Hirdetés

Rántott camembert diómártással, fehérborban párolt körtével

Sokan a rántott camembert-áfonyaszósz párosra esküsznek, de mivel a sajtokkal a dió is jóban van, gondoltam, készüljön hát abból a mártás és bolondítsuk meg kicsit a sokak által inkább desszertként ismert posírozott körtével.

Kezdjük a fő elemmel, a sajttal, ahol a panírozáshoz panko morzsát használtam. Biztos tipp, hogy ne folyjon ki a kéregből a sajt, ha a liszt-tojás-zsemlemorzsába mártás után megismételjük a műveletet tojásba- és pankóba hempergetéssel. Forró olajban pár perc alatt aranybarnára sül, de olajjal kissé meglocsolva sütőben is elkészíthetjük.

A mártáshoz a lisztet kevés vajon megpirítjuk, felöntjük tejjel, majd hozzáadjuk a diót és tormakrémet, ami még különlegesebbé teszi. Sózzuk és ízesítsük még borssal.

A körtéket óvatosan hámozzuk meg, hogy a száruk rajtuk maradjanak, majd vágjuk ketté őket és vájjuk ki kiskanállal a magházukat, így mutatósabbak tálaláskor. Forraljuk össze a bort, vizet, citromlevet, mézet, fahéjat és fektessük bele a körtéket, majd nagyjából 20 percig lassú lángon hagyjuk, hogy puhuljanak és magukba szívják a zamatos levet. Csak tálaláskor emeljük ki a körtéket, közepükbe a diómártásból kanalazva. E fogás mellé fogyaszthatjuk a fűszeres forralt bort.

Hozzávalók 2 személyre:
2 camembert sajt,
1 tojás,
kevés liszt,
panko morzsa.
Mártáshoz:
diónyi vaj,
1 ek liszt,
1,5 dl tej,
4 ek darált dióbél,
2 ek tejszínes tormakrém,
só,
bors.
2 körte,
2 dl fehérbor (szürkebarátot használtam),
1 dl víz
fél citrom leve,
késhegynyi őrölt fahéj,
2 tk méz.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 9 lej.

Garnélarák sósfánk-bundában

Hirdetés

Aki kedveli a tengeri herkentyűknek ezt a formáját, az bizonyára örvendeni fog ennek a gazdaságos és ízletes elkészítési módnak. Vendégváró falatoknak is kiváló a fánkbundás garnéla, amihez ha előkészítjük a kelt tésztát és tisztított rákokat vásárolunk, akkor viszonylag kevés dolgunk akad vele.

A megkelt, kinyújtott, pohárral kivágott korongokat kenjük be sós, olvasztott vajba kevert fokhagymával és petrezselyemzölddel, majd fektessük rá a garnélákat és félbehajtva, becsomagolva, villával lenyomkodva zárjuk le a kis batyukat. Ha nagyobbak a rákok, érdemes átforgatni őket az olvadó vajban pár percig és aztán helyezni őket a fánk tésztára. Forró olajban süssük meg őket, kínáljuk édes csiliszósszal vagy parmezános, görögjoghurtos mártogatóssal.

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
1 tojás sárgája,
3 dl tej,
só és cukor,
2,5 dkg élesztő,
12 db megtisztított garnélarák,
kevés vaj,
petrezselyemzöld apróra vágva,
1 gerezd fokhagyma.

A 12 db garnélás fánk hozzávetőleges költsége: 10 lej.

Hirdetés