Pisztráng és csillagtök tempurában, padlizsánkorongok sajttal – tart még a nyár!

Népszerűek a panírozott ételek magas kalóriatartalmuk ellenére is, próbáljuk ki ezúttal a tempurát. És ha már augusztus, itt a vinettaszezon, készítsünk most majonézes krém helyett valami mást, nem elhanyagolhatóbb ízélménnyel.

Hirdetés

Tempura-bundában sült pisztrángfilé és csillagtök

A híres japán panírféle, a tempura, felénk is elkészíthető és igencsak ropogós bundát képez hal és zöldségek köré egyaránt. Érdemes kipróbálni. Ha elkezdünk kicsit utánanézni a különböző recepteknek, szinte mindenhol a jéghideg vizet emelik ki, mint hozzávalót. Én mélyhűtött szénsavas ásványvizet és rizslisztet használtam hozzá.

A tökszeleteket és halfilét sóztam, borsoztam, lisztbe mártottam, majd a tempura masszába és bő, forró olajban megsütöttem őket. A ropogós külső jól illett a belül omlós húshoz, tökhöz. Aki kóstolt már rántott patisszont, talán egyetért abban, hogy a legfinomabb tökfajta, kellemes vajas ízhatással.

E kétféle, panírozott csemegéhez rizibizit készítettem. Miután megfőtt, kiskanálnyi vajjal kevertem össze, ami jól összefogja a zöldséges rizsben fellelhető különböző ízeket. Tartármártással fogyasztottuk.

Hozzávalók 3 adaghoz:
3 db filézett pisztráng, a halak kettőbe vágva,
1 db kisebb csillagtök, felszeletelve, meghámozva.
Tempurához:
1 dl szénsavas ásványvíz,
5 dkg rizsliszt,
1 tojás,
csipetnyi só.
Körethez:
2 dl rizs,
4 dl víz,
1 db kisebb sárgarépa nagyon apróra vágva,
2 ek konzerves csemegekukorica,
2 ek zöldborsó (itt is konzervest használtam),
kevés vaj,
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 7 lej.

Padlizsánkorongok paradicsommal, sajttal

Vinete, vinetta. Az évnek az a része közeledik, amikor egyre sűrűbben halljuk e szavakat, ami a legtöbb családban párosul a sok kiló, szenen sült és adagokban eltett, pépesített, házi majonézzel összekevert finom szendvicskrémmel. Ezúttal egy húsmentes étel főeleme készült padlizsánból, igencsak egyszerűen és gyorsan.

Hirdetés

A krumpliköret elkészítésével kezdtem, mintha krumplipürét főznék, amit a krumplitörővel enyhébben nyomkodtam össze, miután megfőtt. Majd egy nagyon kis hagymát megdinsztelve adtam hozzá és kevertem bele vajat.

Amíg főtt a krumpli, felszeleteltem a megtisztított vinettát, sóztam borsoztam, majd ecsettel megkent olajos, rácsos grillező edénybe sorakoztattam a korongokat, rájuk a paradicsomkarikákat és a sajtszeleteket. Nagyjából negyed óra, húsz perc volt az elkészülési idő a lefedett edényben.

Hozzávalók 3 adaghoz:
1 db közepes vinetta nagyjából 1 cm-es vastagságúra szeletelve,
2 db közepes paradicsom karikákra vágva,
sajtszeletek a tetejére,
só,
bors,
Körethez:
6 db nagyobb krumpli meghámozva, felkockázva,
1 db kisebb hagyma apróra vágva,
diónyi vaj,
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 3 lej.

Hirdetés