Nyáron igazán jó a lecsó (azért a sertéstarja sem megvetendő)!

Ki ne szeretné a lecsót, az ízletes zöldségragut? Ezúttal gombával is feldúsítjuk és kolbászt is sütünk hozzá. Aki pedig egy hús-krumpli párosra vágyik, annak ki kell próbálnia a legújabb ajánlatot.

Hirdetés

Gombás lecsó tarhonyával

Kétségkívül a nyár egyik slágerétele a lecsó. Amint jó árban kapható paradicsom, paprika, hagymával kiegészülve gyakorivá válik a főzése. Mondhatni e trió a három elhagyhatatlan alapelem, innentől szabadon variálható, bővíthető a hozzávalók listája. Az idei június gyakori esőzései kedveztek a szapora gombatermésnek, így mikor otthonról kaptam egy nagy adag, illatos csiperkét, elhatároztam, hogy egy párat belőlük a soron következő lecsóba fogok csempészni.

Nekem csak felnőtt koromban vált kedvencemmé a lecsó, amikor először főztem bele a paradicsomot a héja nélkül. Ezt a hámozási műveletet, amit lobogó vízzel könnyen megoldhatunk, azóta sem spórolom ki belőle.

Leginkább tarhonyával ízlik és még van egy titka, amihez évek óta ragaszkodom és mindig finom lesz: a zöldségek sorrendje és a hozzáadásuk között eltelt idő.

Először a hagymát sózva kissé megdinsztelem olajon, pár perc után jön hozzá a paprika, amit előbb felhasábolok, eltávolítom a magját, majd kisebb kockákra vágok. Fedő alatt ismét hagyom puhulni, főni, annyi idő elég is, amíg előkészítem a paradicsomokat. Bevágom az aljukon és forrázás után könnyedén le lehet húzni a héjukat, felvágásuk előtt. Miután a paradicsom is az edénybe került, még sózom, borsozom és ezúttal pár perc múlva a felvágott gombát is hozzáadtam. A száraz tarhonyát a fövő zöldségek tetejére helyezem, éppen csak elterítve, hogy belepje a folyadék, de nem összekeverve. A lédús lecsó nedvességét jól magába szívja a tarhonya és szép kis gyöngyszemekké duzzad. Jómagam jobban kedvelem mint rizzsel.

Tálaláskor tegyünk a lecsó tetejére tejfölt és ha nem húsmentes ételnek szántuk, nagyon ízletes kiegészítők a sült kolbászkarikák.

Hozzávalók 3 adaghoz:
3 db zöldhagyma szárastul,
2 db nagyobb paprika,
3 db nagy paradicsom héja nélkül,
4 db csiperke gomba,
maréknyi, 5 dkg tarhonya,
1 tk csilikrém,
0,5 dl olaj,
só, bors,
2-3 ek tejföl,
1 szál füstölt lecsókolbász karikára vágva.
Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 4 lej

Sült tarjaszelet vajas, petrezselymes krumplival, mustáros sárgarépamártással

Hirdetés

A nyár másik finomsága az újkrumpli. Ezúttal az egyik legegyszerűbb elkészítési módját választottam: kockára vágva, sós vízben megfőzve, majd összeforgatva vajjal, petrezselyemzölddel. Mellé sertéstarja sült, ami egy éjszakán át besózva, borsozva és olajjal bekenve a hűtőszekrényben pihent, majd grillezőedényben további zsiradék hozzáadása nélkül, fedő alatt kissé párolva mindkét felén megsült.

A sárgarépamártáshoz a hagymát kevés olajon megdinszteltem, majd hozzáadva a megreszelt sárgarépát sóztam, borsoztam és nagyjából negyed órát főztem. Ezután a tejben elkevert rizsliszttel összeforraltam besűrűsödésig, majd miután botmixerrel krémesítettem, ízesítettem még mustárral. Vadas mártáshoz hasonlítható az eredmény. Jól illett hozzá a friss káposztasaláta.

Hozzávalók 3 adaghoz:
3 vékonyabb szelet sertéstarja,
70 dkg krumpli meghámozva, felkockázva,
diónyi vaj,
petrezselyemzöld apróra vágva,
3 db nagyobb sárgarépa meghámozva, megreszelve,
1 db zölhagyma,
2, 5 dl tej,
1 ek rizsliszt,
1 ek mustár,
kevés olaj,
só, bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 5 lej

Hirdetés