Miből főzzünk remeket: csillagtök, pisztráng és főtt kukorica vagy grillsajt, földimogyoró és spagetti?

A patisszon ezúttal az ismertebb panír helyett rizottóba kerül, a főtt kukoricaszemeket pedig nem a csőről csemegézzük, hanem egy ízletes salátába tesszük.

Hirdetés

Csillagtökös rizottó rozmaringos pisztrángfilével

A rizottó szereti a törődést. Az egyszerűen csak fedő alatt főzött rizs helyett a rizottó folyamatos kevergetéssel lesz igazán finom. Igaz ez a patisszonnal feldúsított változatára is.

Dinszteljük meg kevés olajon/vajon a héjastul felkockázott csillagtököt, majd forgassuk össze a rizzsel és enyhén pirítsuk meg. Ezután öntsük hozzá a bort és indulhat a folyamatos kevergetés és alaplével való pótolás, ahogy a rizsszemek magukba szívják a folyadékot. Mikor elfogyott a kimért alaplé, keverjük össze a kaporral, parmezánnal és adjunk hozzá kevés vajat is, hogy igazán selymes, krémes állagot kapjunk.

A rizottót pár percig fedő alatt még mindenképp pihentessük tálalás előtt. Kissé fapados megoldás ugyan, de ha 2 ek ételízesítővel összeforraljuk a kimért vizet, azzal is megpróbálhatjuk elkészíteni, ha nincs alaplé mélyhűtve, vagy nem főzünk egy gyors zöldséglevest.

A filézett pisztrángot sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg porrá őrölt rozmaringgal, majd kevés olajban óvatosan, hogy ne törjön össze átfordításkor, süssük ropogósra mindkét felét. Jól illeszkednek és kiegészítik egymást az ízek és textúrák: a fehérboros, kapros krémes rizottóé és a fűszeres, ropogós pisztrángé.

Hozzávalók:

1 kisebb csillagtök felkockázva (20 dkg),
2 dl rizs,
5 dl alaplé,
1 dl fehérbor,
3 ek parmezán,
diónyi vaj,
egy marék apróra vágott kapor,
só,
bors.

Egy adag hozzávetőleges költsége: 9 lej.

Földimogyorós spagetti saláta grillsajttal

A panírozott, bundás rántott sajt helyett egy igazán könnyed megoldás, ha grillsajtot sütünk. Ehhez még kerti sütőre sincs szükségünk, ha van egy rácsozott, bordázott edényünk.

Hirdetés

A sütés csupán pár perc, készítsünk mellé egy ugyancsak gyorsan összerakható, laktató spagetti salátát, amihez a sós vízben megfőzött spagettit hűtsük vissza és utána keverjük össze a felkockázott paradicsommal, főtt kukoricával és őrölt földimogyoróval, kevés olívaolajat hozzáadva, sózva, borsozva ízlés szerint.

A főtt kukorica igazi nyári csemege, de valljuk be, másnap fogyasztva már nem az igazi. Azonban a csőről lefejtve, e saláta részeként jól fel tudjuk használni. De elkészíthetjük konzerves főtt kukoricával is. Kipróbálni mindenképp érdemes.

Hozzávalók:

A salátához:

25 dkg vékony spagetti (spagettini),
2 db paradicsom,
5 ek főtt kukorica (lehet konzerves is),
4-5 ek őrölt, pörkölt földimogyoró,
2 ek olívaolaj,
só,
bors.

Egy adag hozzávetőleges költsége: 6 lej.

Hirdetés