Krumplileves és párizsi csirkemell – apró változtatásokkal teljesen új élményt hoznak

Vallom, hogy néha elég egy-egy plusz vagy a megszokottól eltérő fűszer, hozzávaló beillesztése az étel elkészítési módjába, hogy teljesen új élménnyel találkozzunk a tányérunkon.

Hirdetés

Ezzel az elgondolással készült az alábbi krémleves és a második fogás is számomra eddig ismeretlen párosítás eredményeként született meg.

Szárított rókagombás krumplikrémleves

A rókagomba az egyik legízletesebb gombafajta. A belőle készült ételek nagyon intenzíven hordozzák jellegzetes ízét. Így történik ez az egyszerű krumplikrémlevessel sem, amelyhez a rókagombát szárított formában használtam.

Elkészítéséhez a szárított gombát pár óráig vízbe áztattam, majd az olajon átforgatott krumplikockákhoz adtam, majd hozzáöntöttem a vizet, sóztam, enyhén borsoztam. Nagyjából 20-25 percig főztem, majd elkevertem benne a krémsajtot és a tejszínt. Botmixer segítségével összeturmixoltam. Kiadós, laktató krémleves lett az eredmény, amit a rókagomba különleges aromája igazán emlékezetessé tett.

Hozzávalók:
4 közepes db krumpli,
2 ek olaj,
12 dl víz,
1 db tömlős krémsajt (125 g)
1 dl tejszín,
2-3 ek szárított rókagomba,
só, bors.

A krémleves hozzávetőleges teljes költsége: 9 lej.

Csirkemell párizsiasan, bulgurral és almaszósszal

A párizsi bunda az egyik legnépszerűbb panírozási mód, tipikusan azon konyhai eljárások egyike, melyre nagyon igaz az „ahány ház, annyi szokás” mondás. Megosztanám az én praktikáimat.

Hirdetés

A csirkemellet vékonyra szeletelem, nem klopfolom, majd sózás, borsozás után fokhagymás tejbe mártom. Jó, ha több órán át hagyjuk puhulni így. Sütés előtt a tejből kiemelt hússzeleteket lisztbe mártom, majd a maradék lisztet elkeverem a tejjel és legalább két tojással. Ebben a palacsintatésztaszerű masszában szintén megmártom a belisztezett csirkemellet, majd forró olajban megsütöm a szeleteket.

Köretként a bulgur nagyon hamar elkészül mellé, egyszerűen csak kétszeres mennyiségű sós vízben főzzük meg. Az almaszósz savanykás íze nagyon jól illik a bulgurhoz és a bundás húshoz. A meghámozott, felkockázott almákat a vajjal fedő alatt megdinszteltem, hozzáöntöttem a vizet, majd hagytam főni. Elkevertem a lisztet a tejben és ezzel besűrítettem a szószt, majd picit sóztam és kevés cukrot is tettem bele. Nagyon jól harmonizált a ropogós bundájú hús, a krémes szósz és a kissé semleges ízű bulgur.

Hozzávalók:
Az almaszószhoz:
2-3 közepes savanyú alma,
1 dl víz,
1 ek vaj,
2 dl tej,
1 ek liszt,
csipetnyi cukor, só.

Egy adag főétel hozzávetőleges költsége: 6 lej.

Hirdetés