Kacsamell saláta szedres, boros öntettel és parmezános laskagomba hollandi mártással

Két könnyű tavaszi vacsorát ajánlok, a mártások mindkettőben kulcsszerepet játszanak.

Hirdetés

Parmezános laskagomba hollandi mártással

Tojássárgája, vaj, citrom. Ezekből készül a krémes hollandi mártás kis odafigyeléssel, folyamatos kevergetéssel, amíg fő a rizs és sül a gomba.
Kezdjük a laskagomba előkészítésével. A lapátszerű gombadarabokat helyezzük tepsibe, egy olívaolajos, sós, borsos keveréket kanalazzunk rájuk és oszlassunk el a felületükön, majd szórjunk rá parmezánt és mehetnek is be az előmelegített sütőbe nagyjából fél órára.

A párolt rizst, miután sós vízben elkészült, keverjük össze a kevés vajon megfuttatott, felaprított petrezselyemzölddel, hozzáadva a curryt is.
A hollandi mártáshoz a két tojássárgáját 1 ek vízzel, kézi habverővel felhabosítottam, majd gőz fölött 4-5 percig kevergettem tovább. Ezután a tűzről levéve, apránként adtam hozzá a felolvasztott vajat, folyamatos kevergetés mellett. Sóval, borssal, citromlével ízesítettem. Melegen kínáljuk a gomba mellé ezt a selymes mártást, mely nagyon jól illik a laskagombához és a párolt, ízesített rizshez egyaránt.

Hozzávalók 2 adaghoz:
Fél kg laskagomba,
3 ek reszelt parmezán
2-3 ek olívaolaj,
só,
bors,
2 dl rizs,
4 dl víz,
pár szál petrezselyemzöld,
csipetnyi currypor.
Mártáshoz:
2 tojás sárgája,
1 ek víz,
5 dkg vaj,
citromlé, só, bors ízlés szerint.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 8 lej.

Kacsamell saláta szederdzsemes, rozés mártással

Amikor salátát készítünk, legtöbbször csirkemellet grillezünk hozzá. Ezúttal egy különleges, kívül ropogós, belül omlós kacsamelles változatot állítunk össze igen egyszerűen.

A megtisztított, filézett hús bőrös részén vágjunk be átlósan kis kockákat, majd sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán és serpenyőben 4-5 percig kérgesítsük ugyancsak mindkét felén, a bőrös részével kezdve. Miután szépen kiolvadt a zsírréteg és megpirult a kacsánk, előmelegített sütőben még 15 percig süssük. Kivéve a sütőből, hagyjuk pihenni 10 percig, csak azután vágjuk fel kis szeletekre, így puhább, omlósabb lesz a hús.

Hirdetés

Egy edényben forraljuk össze a dzsemet a borral, amíg a bormennyiség felére csökken és a mártás besűrűsödik, ekkor adjuk hozzá a serpenyőben maradt zsiradékot is. Amíg a kacsamell a sütőben van és a mártással is elkészültünk, helyezzük a tányérra a saláta többi elemét: salátakeveréket, a négybe vágott paradicsomkákat, a felszeletelt avokádót, parmezánt, összetördelt dióbelet, majd erre fektessük a kacsamelldarabokat és merjünk rá bőven az illatos, aromás mártásból. Tálaláskor kínálhatunk még hozzá pirított, magvas bagettszeleteket. Könnyed tavaszi vacsora, emlékezetes ízekkel.

Hozzávalók 2 adaghoz:
1 kisebb darab csont nélküli, bőrös kacsamell,
20 dkg salátakeverék,
fél avokádó,
5-6 szem koktélparadicsom,
maréknyi parmezánforgács,
pár szem dióbél,
2 ek szederdzsem,
1,5 dl rozé bor,
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 9 lej.

Hirdetés