Itt a tavasz, együnk tavaszi tekercset!

Nevében is tavaszváró finomsággal várjuk a napsütést és ha kirándulást tervezünk, gazdagítunk az élményen, ha házilag készítjük hozzá a szendvicskencénket is.

Hirdetés

Tavaszi tekercs zöldségekkel

A rizslapokba vagy rizspapírba göngyölgetett zöldségek egy kis turpissággal igazi ízkülönlegességgel kecsegtetnek. Számos változatban kipróbálható ez a praktikus étel, amit most mutatunk, ráadásul nem igényel semmiféle konyhai trükköt, egyszerűen elkészíthető.

Főzzük meg enyhén sós vízben a rizst, majd keverjük össze a mogyoróval és petrezselyemzölddel. Amíg a rizs fő, készítsük elő a zöldségeket, szeleteljük fel a cukkinit, majd sózás nélkül grillezzük meg a kis korongokat mindkét oldalukon egy tapadásmentes serpenyőben. Adhatunk hozzá nagyon kevés vajat. Miután ezzel megvagyunk, ugyanígy járjunk el a vékony pálcikákra szeletelt sárgarépával is, de egy másik alkalommal, ha időt spórolnánk, használhatjuk felvágására a krumplihámozót is, vékony szalagokat szelve.

Ha minden alapanyagot előkészítettünk kis tálakba, tegyünk egy nagyobb edénybe langyos-meleg vizet, amiben éppen csak átforgatjuk a rizspapírokat. Ezután helyezzük a benedvesített rizslapot egy lapos tányérra, közepére szórjunk szezámmagot, fektessünk rá 3 cukkinikarikát, halmozzunk rá a sárgarépából, majd 3 evőkanállal a rizses keverékből. Tetejére helyezzünk kis lazacdarabkákat és locsoljunk végig rajta kevés szójaszószt.

Ekkor kezdjük el becsomagolni, könnyed mozdulatokkal rátakarva a töltelékre a rizslap hozzánk közelebb eső részét, majd a két szélét és egy kis göngyölítéssel el is készülünk egy csomagocskával. Egy személyre két-három darabot érdemes számolni, amihez tálaláskor még kínáljunk szójaszószt. Kipróbálhatjuk még a tavaszi tekercset gombát, kápiapaprikát vagy akár avokádót is hozzáadva.

Hozzávalók 6 darabhoz:
6 db rizspapír (22 cm átmérőjű, nagyobb élelmiszerboltokban kapható),
20-22 dkg főtt rizs,
2 ek őrölt, pörkölt mogyoró,
pár szál petrezselyem apróra vágva,
1 kisebb cukkini felszeletelve,
1 nagyobb sárgarépa vékony pálcikákra vágva,
füstölt lazac,
szezámmag,
szójaszósz.

A 6 db tekercs hozzávetőleges költsége: 11 lej.

Fűszeres csirkemájkrém

Tavaszi kirándulásainkon igazán jóleső tud lenni, ha valami házi készítésű finomsággal állítjuk össze a szendvicseinket. Ez a tejszínnek köszönhetően jól kenhető csirkemájkrém is ilyen, ha szeretjük a májat. Elkészítése mellett szól az is, hogy legtöbb fél óra alatt el tudunk vele készülni.

Hirdetés

A megtisztított májdarabokat kevés olajon forgassuk át, pár percig sütve, amíg minden részük teljesen „kifehéredik”, majd öntsük hozzá a tejszínt, amivel nagyjából 5-8 percig lassú tűzön puhítsuk. Amikor már majdnem kész, adjuk hozzá a fűszereket és morzsoljuk rá a majoránna egy részét. Miután levettük a tűzhelyről, tegyük bele a vajat és botmixerrel krémesítsük.

Kis üvegekbe adagolva, tetejüket olvasztott vajjal befedve hűtőben több napig tárolhatjuk. Ha májkrémet ennénk, válasszuk bátran ezt az adalék- és ízfokozó mentes házi finomságot, csak sikerünk lehet vele a családban.

Hozzávalók:
70 dkg csirkemáj,
2 dl főzőtejszín,
10 dkg vaj,
3 tk morzsolt majoránna,
2 tk őrölt fűszerkeverék: zsálya, rozmaring, kömény, fokhagymapor,
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 18 lej.

Hirdetés