Itt a cékla, hol a cékla?

Noha a tojásfestésnek néhány nappal ezelőtt volt az ideje, a festős tevékenységet kiterjeszthetjük más ételekre is. A cékla segít ebben, úgy, hogy gyakorlatilag ott sem lesz, de színt visz az étkezésünkbe.

Hirdetés

Ez a vitamindús, leggyakrabban téli savanyúságként, salátaelemként fogyasztott gumós növényünk engem leginkább a színével és a benne rejlő lehetőségekkel fogott meg, így tavasszal is bátran ajánlom. Mutatom, hogyan volt a segítségemre, hogy pár vidám praktikát megvalósítsak.

Csíkos derelye tejfölös gombamártással

Időnként szoktunk anyukámmal tésztát gyúrni és beteríteni vele a konyhát. A bordó tészta színezéséhez, a lisztbe a tojáson kívül egy vízbe áztatott, nyersen megreszelt kisebb cékla leve került. Legutóbb mindenképp ki szerettem volna próbálni a színes tészták vegyítését is, így a nyújtógép harmadik fokozatánál már ellenkező színű csíkokat illesztettem hosszanti irányban a tésztára. Csak 5-ös fokozatig nyújtottam, ebből sós töltelékű derelyét akartam készíteni. Miután összeállítottam a tölteléket, derelyevágóval felvágtam a tésztalapokat téglalapokra. Rájuk helyeztem kiskanállal a szalámis, kapros juhtúrót, majd összehajtva a szélükön körbe villával lenyomkodva lezártam. Lobogó sós vízben megfőztem a kis csíkos töltött párnákat és olajos serpenyőben meg is pirítottam kicsit őket. A gombamártáshoz egy fűszerkeveréket állítottam össze morzsolt zsályából és rozmaringból, őrölt köményből, borsból, sóból és ezzel ízesítettem az eresztékkel, tejfölösen készített hagymás gombamártást. Tálaláskor apróra vágott zöldhagymaszárral díszítettem, ami ráerősített még a hagymás alapra.

Hozzávalók 4 adaghoz:
Tésztához: 1 tojás, 20 dkg liszt és nagyjából 2 dl vizes céklalé keverékéből jó kemény masszát gyúrjunk,
Töltelékhez: maréknyi juhtúró, nagyon apróra vágott szalámi/sonka és kapor jól összedolgozva,
Gombamártáshoz: fél kg csiperke gomba meghámozva, felvágva,
Fűszerkeverék: rozmaringból, zsálya, őrölt kömény, bors, só
1 gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva,
1 kisebb hagyma felaprítva, olajon üvegesre dinsztelve,
1 ek rizslisztből tejes ereszték,
3 ek tejföl.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 5 lej

Céklalével marinált hal spenótos rizzsel

Ha festettünk tésztát, fessünk húst is! A lazac alapból rózsaszínű, hasonlóan a pisztrángból keresztezett változat is. Amikor ritkábban konyhámba kerül, legtöbbször tejszínes mártással, fokhagymásan vagy kaprosan készül. Ezúttal egy pácolt verzió mellett döntöttem. Főtt céklasaláta levét használtam, ez valamivel sötétebb árnyalatú mint a nyers cékláé. A kisebb darabokra szeletelt halfilét sóztam, borsoztam mindkét oldalán, üvegedénybe helyeztem, ráöntöttem a cékla levét, majd olívaolajos ecsettel átkentem a felületét. Nagyjából fél órát pácolódott, egyszeri átfordítással, mialatt a köret elkészült. Sütőbe kerülés előtt még átkentem egyszer olívaolajjal és negyed óra alatt közepes lángon sütőpapíros tepsiben szép illatos-kérgesre sült. A köret csak annyiban különbözik a főtt rizs mellé tálalt spenótmártástól, hogy összekevertem őket, így egy entitássá váltak és még annyiban, hogy folyékonyabb állagúra hagytam a mártást, mikor botmixerrel pépesítettem. Aki nem próbálta még így, mindenképp tegye meg, nagyon megnyerő fogás.

Hirdetés

Hozzávalók 2 adaghoz:
1 nagyobb szelet (kb 20 dkg) lazacosított pisztrángfilé,
2 deci céklalé,
kevés olívaolaj, só, frissen őrölt mozaikbors,
1 bögre rizs, 2 bögre sós víz
20 dkg (bébi)spenót vajon 1 gerezd fokhagymával megfonnyasztva,
ereszték 1 ek lisztből 2 dl tejjel/ fél dl tejszínnel+vízzel,
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 9 lej

Hirdetés