Induljon a február egyszerű, finom ízekkel!

A legtöbb esetben egyetlen plusz hozzávaló beiktatásával is teljesen új fogást alkothatunk egy-egy hagyományos ételünkből, és azt is mutatjuk, hogyan készítsünk fél óra alatt krémlevest egy ritkábban fogyasztott zöldségből.

Hirdetés

Krémleves szárzellerből

A krémleveseket a selymes állagukon kívül amiatt is kedvelem nagyon, hogy szinte bármilyen zöldségből kipróbálhatók, csavaros fedelű üvegben jól szállíthatók, akár tartalmas munkahelyi ebéd is könnyen válhat belőlük.

Ezúttal szárzellerből, más néven angolzellerből készítettem igencsak egyszerűen. A nyersen, mártogatóssal, csemegeként fogyasztható szárzeller levesbe is kiváló. A centis darabokra felvágott zöldséget és felkockázott krumplit, a babérlevéllel, ételízesítővel, sózva, borsozva, vízben megfőzzük, majd leturmixoljuk vagy botmixerrel pépesítjük. A fásabb részek eltávolítására passzírozzuk át szűrőn a krémlevest. Ezt követően forraljuk még össze a tejszínnel és fűszerezzük még ízlés szerint.

Tálaláskor adjunk hozzá krutonokat, levesgyöngyöt vagy a felaprításkor a zellercsokorból megmentett nyers leveles, zsenge részeket.

Hozzávalók:
0,5 kg szárzeller, (1 csokor)
1 db nagyobb krumpli,
1,5 l víz
1 babérlevél,
1 tk ételízesítő,
1 dl tejszín,
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 2 lej.

Földimogyorós szűzpecsenye parmezános krumplival

A szűzpecsenye a sertés egyik legkülönlegesebb része. Az érmékre szeletelt húsdarabok sós-borsos kéregben megsütve is ínyenc falatok, melyek egy kis őrölt földimogyoróval és tejszínnel krémesítve még emlékezetesebbé teszik e főételt, amihez jól illik a sajtos krumpli. A kis hússzeletek kevés olajon vagy zsiradékon pár perc alatt, mindkét oldalukon megsütve omlóssá, puhává válnak, ekkor adjuk hozzá az áttört fokhagymát, tejszínt és szórjuk rá az őrölt földimogyorót. Kevergessük össze és amint kissé besűrűsödik a tejszín, máris elkészültünk vele.

Hirdetés

A krumplis köretet úgy készítsük, mint a krumplipürét, és főzés, áttörés után keverjük krémesre a vajjal és reszelt parmezánnal. Jól illenek e fogáshoz a hagyományos, télre eltett savanyúságok, ha azonban gránátalmamagokkal szórjuk meg gazdagon, azok nemcsak díszítenek, hanem salátaként is működnek.

Hozzávalók 2 személyre:
30-35 dkg sertésszűz vékonyra szeletelve,
1 dl tejszín,
3 ek őrölt, pörkölt földimogyoró,
1 gerezd fokhagyma,
kevés olaj,
só,
bors.
Körethez:
4-5 db krumpli meghámozva, felkockázva,
víz a krumpli megfőzéséhez,
kevés vaj,
3 ek reszelt parmezán,
só,
egy fél gránátalma magjai.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 6 lej.

Hirdetés