Húsgombóc az almás levesbe, pirított gríz a pulykazúza-pörkölthöz

Szeretem néha a hagyományos ételeinket egy-egy hozzávaló cseréjével is kipróbálni vagy éppen színt vinni beléjük, akár szó szerint is.

Hirdetés

Ilyen az almás leves, ahol a húsgombócokba rizs helyett hajdinát tettem és a második fogásnál, a pirított gríz fehér színét kicsit feldobtam, játszva a céklalé adta lehetőségekkel, színátmenetesre festettem két lépésben.

Almás leves hajdinás húsgombóccal

A gyümölcsleveseknél alapvetően két tábort ismerek: van, aki csak krémes, édeskés, hideg levesként tudja elképzelni a gyümölcsökből készült leveseket, mások sós változatban, többnyire szárnyashússal főzik, almával, szőlővel, meggyel és sorolhatnám. Otthon nálunk ez utóbbi volt és van érvényben. E hagyományon egy ideje én annyit módosítottam, hogy húsgombóccal is kipróbáltam, amihez hajdinát adtam és az almát nem kockára vágtam, hanem megreszelve tettem a fövő vízbe.

A megreszelt sárgarépát kevés olajon átforgattam, hozzáadtam egy megreszelt almát és felöntöttem a kimért vízmennyiséggel, sóztam, borsoztam, majd forráskor beletettem a kis golyókká hömpölygetett húsgombócokat (30 db lett), amelyek jól összedolgozott masszájába került egy tojás, a hajdina, só, bors és kevés őrölt fűszerkömény. Lehet bátran sózni, borsozni a húst, ugyanis főzés során veszít intenzitásából a fűszerezés. Nagyjából fél óra alatt puhára főttek a gombócok, ekkor még két megreszelt almát adtam hozzá, hogy jobban érződjön a gyümölcs aromája, majd sűrítésként egy lapos evőkanál lisztet vízzel elkeverve és 1 fél citrom levével savanyítottam az elkészült levest. Tálaláskor jól jön bele a tejföl.

Hozzávalók:
3 savanyúbb alma meghámozva, megreszelve, én kormost használtam,
1 nagyobb sárgarépa megreszelve,
35 dkg őrölt sertéshús,
5 dkg hajdina,
1 tojás,
őrölt fűszerkömény,
só,
bors,
2 l víz,
1 ek liszt,
fél citrom leve,
tejföl.

Egy fazék leves hozzávetőleges költsége: 10 lej.

Pulykazúza-pörkölt pirított grízzel

A zúza, akárcsak a pacal, egy eléggé megosztó alapanyag, de annak, aki szereti, mondanom sem kell, milyen különlegesség tud lenni egy belőle jól elkészített szaftos pörkölt, kissé megbolondított körettel. A hosszabb főzési idő miatt érdemes kuktát használni, abban ez lerövidül másfél órára.

Hirdetés

A megtisztított, felszeletelt pulykazúzákat átforgattam felforrt vízben, majd lecsepegtetve, hozzáadtam a kacsazsíron enyhén megdinsztelt hagymához. Egy-két perc után jöttek sorba a pörköltalap ízesítői, kezdve a paprikával, végül a vízzel. A körethez a grízt a felolvadt vajon megpirítottam, majd felöntve vízzel, sózás, borsozás után, folyamatos kevergetés mellett megfőztem. Ekkor következett a színező művelet. Képzeletben három részre osztottam és az első részt fehéren átkanalaztam, majd elsimítottam egy szögletes edénykében. A többit a céklalé felével megszíneztem és az így megfestett gríz felét eloszlattam a fehér rétegen. A maradékot még élénkebbé tette a hozzáadott céklalé, ez lett a harmadik réteg. Kihűlés után, kiborítva az edényből, könnyedén szeletelhetővé vált. Csalamádéval tálaltam a pirított grízes zúza pörköltet, finom falatok voltak.

Hozzávalók 3 adaghoz:
50 dkg pulykazúza (5 db),
1 nagyobb fej hagyma apróra vágva,
2 gerezd fokhagyma felaprítva,
2 tk fűszerpaprika,
1 babérlevél,
2 ek paradicsompüré,
1 ek őrölt fűszerkeverék (zsálya, rozmaring, kömény, fekete bors),
só,
diónyi kacsazsír,
0,5 l víz,
1 kisebb bögre gríz,
2 bögre víz,
diónyi vaj,
só,
bors,
0,5 dl friss céklalé.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 5 lej.

Hirdetés