Ha eljön a spárgaszezon…

A zöldségek királyának is nevezett spárga páratlan ízével méltán kiérdemelte e címet. Népszerűségéhez a nagyon alacsony kalóriatartalma mellett az is hozzájárul, hogy vitaminokban és nyomelemekben gazdag és nem mellesleg finomabbnál finomabb fogások készíthetők belőle.

Hirdetés

Fogyasztása hosszú időkig csak a főurak kiváltsága volt, mely a huszadik század elején kezdődő szélesebb körű termesztésével kezdett csak megváltozni. Még mindig magasabb árkategóriájú szezonális zöldség, de ha szerencsénk van, jó áron is hozzájuthatunk. Nálunk két változata, a zöld és a fehér kapható ebben az időszakban. Ezúttal zöld spárgával mutatok egy-egy fogást, amelyek összeállításánál a gazdaságos felhasználás is szempontként közrejátszott.

Spárgás csirkemellel töltött tökcsónakok

A töltött tök vagy cukkini (attól függően, mi áll rendelkezésünkre), egyike azoknak a sütőben készült ételeknek, amelyekhez nem is lenne szükség köretre, bőven megtenné egy jó öntet is, de ezúttal a kivájt részüket is ehhez a fogáshoz szerettem volna hasznosítani, így esett a döntés egy petrezselymes, citromos kuszkuszra.

Előbb a tölteléket készítettem el, amihez az felkockázott csirkemellet kevés olajon kifehérítettem, sóztam, borsoztam és hozzáadtam a spárgát, valamint a fokhagymát. Pár perc után felöntöttem a tejszínnel, és miután összeforrtak az ízek, máris a kivájt csónakokba kanalaztam őket. Ezt követően betakartam őket reszelt gouda sajttal és előmelegített sütőben nagyjából fél órán át hagytam sülni őket, amíg a sajttakaró szépen megpirult. Ez idő alatt a tökök kivájt részét vajon megpuhítottam, sóztam, borsoztam és bőven felöntve vízzel, főztem még egy ideig, majd leturmixoltam. Ebbe a még forró, krémes masszába kevertem bele a száraz kuszkuszt és lefedve hagytam benne megpuhulni. Tálalás előtt még ízesítettem apróra vágott petrezselyemzölddel és citromlével.

Hozzávalók 6 csónakhoz:
3 db kisebb tök félbevágva, kivájva,
15 dkg apró kockára vágott csirkemell,
5 dkg megtisztított, 1 centisre vágott zöld spárga,
1 dl tejszín,
1 gerezd felaprított fokhagyma,
só, bors, kevés olaj,
5 dkg reszelt sajt,
körethez: 15 dkg kuszkusz,
a tökök kivájt közepe,
fél citrom leve,
apróra vágott petrezselyemzöld,
kevés vaj,
víz,
só, bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 9 lej

Spárgás baconkosarak

Hirdetés

A spárgát ebben az esetben is töltelékként használtam, de az eredmény meleg főételként és hidegtálas finomságként is megállja a helyét. A csirkemellet a spárgával, reszelt sajttal, tejföllel és zsemlemorzsával összeforgatva itt nem sütöttem elő, fűszerezés után (szójaszósszal, borssal, fokhagymával) beletöltöttem az előkészített muffinsütőbe, amiket baconszalagokkal béleltem ki. Nagyjából fél óra alatt el is készült a sütőben, ami könnyen ellenőrizhető, ha a szalonnaréteg széle már szép ropogóssá válik és a töltelék teteje is megpirult. Ha melegen fogyasztjuk az egyszerű sült krumpli is nagyon illik hozzá egy könnyed joghurtos öntettel. Ha hidegen ennénk, egy magokkal megszórt, balzsamecetkrémmel ízesített paradicsomos salátával is kiváló.

Hozzávalók 6 kosárkához:
1 csomag szeletelt bacon,
15 dkg apró kockára vágott csirkemell,
5 dkg megtisztított, 1 centisre vágott zöld spárga,
5 dkg reszelt sajt,
2 ek tejföl,
2 ek zsemlemorzsa,
1 gerezd apróra vágott fokhagyma,
szójaszósz,
bors.

A 6 kosárka hozzávetőleges költsége: 11 lej

Hirdetés