Finomságok pulykából, nem csak pünkösdre

Pünkösdre, de utána is ünnepi hangulatba öltöztethetjük a konyhát. Az alacsony kalóriatartalmú, fehérjedús pulykamell jó alapanyag ehhez, de májából is ajánlok egy könnyen elkészíthető ételt.

Hirdetés

Sajtbundás pulykamell vajas, rozmaringos krumplival

A karácsony és húsvét ünnepi asztalai roskadoznak a hagyományosnak mondható, kimondottan azokra az alkalmakra készülő finomságoktól. A pünkösd gasztronómiája már nem ennyire jól körülhatárolt, azt is mondhatnánk, itt még inkább érvényes az „ahány ház annyi szokás”, vagy talán éppenhogy nem is beszélhetünk már annyira szokásokról. A különféle sült húsos falatok, rántott különlegességek bizonyára a legtöbb erdélyi konyhában nem maradnak le az asztalról pünkösdkor sem, ezért ezúttal egy egyszerűen elkészíthető sajtbundás főételt mutatnék meg, ahol a panírmorzsa helyett reszelt sajtot használunk és a bő olajban való megsütést kiváltjuk a sütővel, tűzálló edényt használva. Így még olaj sem kell a sütéshez, a sajtréteg megoldja ezt a feladatot.

A sózott, borsozott vékonyabb pulykamellszeleteket előbb lisztbe, majd felvert tojásba, végül a reszelő legkisebb lyukán megreszelt sajtba mártjuk. A tűzálló edénybe szorosan egymás mellé sorakoztatjuk őket, majd nagyjából 30-35 percen át hagyjuk sülni, amíg a sajtkéreg szépen aranybarnára pirul. Ez idő alatt elkészíthetjük a köretünket, amihez a meghámozott krumplit kisebb kockákra vágjuk és serpenyőben, olajon, sózva, borsozva és morzsolt rozmaringgal megszórva fedő alatt, majd anélkül pároljuk és sütjük. Mikor már szépen megpirultak a krumplik, adjunk hozzá kevés vajat, ezzel különlegesebbé tehetjük az egyszerű sült kockakrumplit. E fogás mellé nagyon találó az édes-ecetes fejes saláta.

Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg pulykamell,
10 dkg reszelt sajt,
1 tojás,
kevés liszt a panírozáshoz,
só,
bors.
Körethez: 3 közepes krumpli személyenként,
szárított, morzsolt rozmaring
só,
bors,
kevés olaj és vaj.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 7 lej.

Csicseriborsós pulykamájkrém

Pünkösdvasárnapját idén a gyermeknap követi. Ha az idő engedi, érdemes kirándulással tölteni, ahol mi sem jobb csemege az otthon gondosan elkészített szendvicseknél. Ehhez ajánlok egy finom májkrémet, ami fele-fele arányban csicseriborsót is tartalmaz. Egy igencsak tartalmas, de mégis könnyed szendvicskrémet varázsolhatunk kevés alapanyagból rövid időn belül. Az apróra vágott hagymát fedő alatt puhítsuk meg nagyjából a vajmennyiség felét felhasználva, majd adjuk hozzá a hártyáitól megtisztított májat és borsozzuk, szórjunk rá majoránnát és kevés vízzel felöntve fedő alatt hagyjuk főni 15-20 percig. Majd a fedőt eltávolítva hagyjuk, hogy ételünk víztartalma alacsony lángon elpárologjon és ha már saját zsírjában sül, sózzuk és adhatunk még hozzá majoránnát. Ha szúrópróbaszerűen pár májdarabot megvágunk és már nem rózsaszínű a közepük, akkor elkészült a májkrém egyik fő eleme. Ezt követően krémesítsük botmixerrel egy edénybe téve az átmosott, konzerves csicseriborsóval, áttört fokhagymával és keverjük még bele a maradék vajat. Kihűlés után már kenhető is a házi májkrémünk.

Hirdetés

Hozzávalók 1 adaghoz:
20 dkg konzerves, főtt csicseriborsó,
20 dkg pulykamáj,
1 közepes hagyma apróra vágva,
10 dkg vaj,
kevés víz,
1 gerezd áttört fokhagyma,
majoránna,
só,
bors.

Egy adag májkrém hozzávetőleges költsége: 11 lej

Hirdetés