Evett már kapribogyós borjúpörköltet ecetes cseresznyével? Most kipróbálhatja!

Készítsünk gyümölcsből savanyúságot, zöldségből laktató parti-falatokat. Mutatjuk hogyan.

Hirdetés

Kapribogyós borjúpörkölt ecetes cseresznyével

A klasszikus pörkölt is nyújthat emlékezetes gasztronómiai élményt, ha bevetünk még egy nem mindennapi hozzávalót a nagyjából két órás főzési idő utolsó tíz percében. Ez az alapanyag pedig nem más, mint a kapribogyó, amely fanyar savanykásságával különleges ízt kölcsönöz a pörköltnek.
Dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a felkockázott húst, majd miután az kifehéredett, szórjuk rá a piros paprikát, borsot, sót, őrölt köménymagot, babérlevelet, tegyük bele az áttört fokhagymát, félbevágott paradicsomot és öntsük rá a vizet.

A körethez kevés olajon dinszteljük meg a reszelt murkot, pirítsuk meg vele enyhén a tarhonyát, adjuk hozzá a vizet, fűszerezzük és félig befödve hagyjuk főni.

Az ecetes cseresznye elkészítése annyiban időigényes csupán, hogy ki kell magozni a cseresznyét, amit aztán egy üvegedényben feltöltünk annyi vízzel, hogy ellepje a szemeket. Így könnyedén le tudjuk mérni, hogy mennyi folyadékot kell megízesítenünk almaecettel, cukorral, fahéjjal és csipetnyi sóval. Öntsük le a vizet egy edénybe és kevergetéssel áztassuk el benne a fenti fűszereket, majd újból öntsük rá a cseresznyére és hagyjuk egy ideig így állni, hogy a szemek jól magukba szívják az édes-savanyú páclevet.

Hozzávalók:
1 kg borjúhús,
1 db kisebb vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 db paradicsom,
2 ek fűszerpaprika,
1 tk őrölt köménymag,
1 babérlevél,
2 ek kapribogyó,
7-8 dl víz,
kevés olaj/zsiradék,
só,
bors.

A körethez:
1 kisebb murok megreszelve,
2 dl tarhonya,
4 dl víz,
kevés olaj,
só,
bors.

Az ecetes cseresznyéhez:
30 dkg cseresznye,
2,5 dl víz,
6 ek almaecet,
1 ek cukor,
1 tk fahéj,
csipetnyi só.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 7 lej.

Grillezett cukkinifalatok

Hirdetés

A nyári vendégeskedések sokunkat a kertben, udvaron, teraszainkon találnak, ahol könnyedén lesz a program egy kis sütögetés, grillezés. Mielőtt a húsok, nyársak a grillrácsra kerülnének, gyorsan megforgathatunk rajta pár tökkarikát, amire ha egy finom krémet kanalazunk, megszórjuk pirított tökmaggal, biztosan nem marad el a dicséret. Ha egyszerűbb módját választanánk az elkészítésnek, meggrillezhetjük a cukkinit bent serpenyőben, bordázott edényben, hasonlóan finom lesz.

A krémhez csupán dolgozzuk össze a hozzávalókat egy kanál segítségével és tegyük fél órára-órára hűtőszekrénybe, mielőtt a tökkarikákra helyeznénk. A maradék sem vész kárba, finom szendvicskrém is egyben.

Hozzávalók:
1 db cukkini,
1 doboz Făgăraș túró (18,5 dkg),
8-10 dkg reszelt sajt,
fél kápia paprika kis kockákra vágva,
apróra vágott friss kapor,
1 ek olívaolaj,
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 8 lej.

Hirdetés