Egy fúziós olasz–magyar fogás és a házias spenótfőzelék kicsit másként

A füstölt sonka igencsak talál az olaszosan készített nokedlival, de a ropogós krumpligolyók is a spenóttal.

Hirdetés

Rukkolapesztós nokedli pirított, füstölt, házi sonkával

Az olasz konyha egyik kedvelt szósza a pesztó. Alapanyagai hagyományosan a bazsalikom, a fenyőmag és a parmezán az olívaolaj mellett. Ezekből a legtöbbet helyettesítettem és az eredmény így is egy igen ízletes, szendvicskrémnek is különleges finomság lett.

A megmosott rukkolát, mogyorót és sajtot nyakon öntve olívaolajjal, összeturmixoltam és üvegbe kanalazva, hűtőszekrényben tároltam. A sajt sóssága miatt a krém nem igényelt további sózást és mivel a rukkola ízvilága is enyhén hordoz magában fokhagymás jegyeket, így azt teljesen elhagytam a hozzávalók közül. A pesztót főként tésztaételekhez ajánlják, kíváncsi voltam, hogyan illik a nokedlihez. Az egy tojással készített, sós vízben megfőzött, leszűrt, hideg vízzel átmosott nokedlihez adtam 3 evőkanállal a pesztóból, tejszínnel összekeverve átmelegítettem és tetejére sonkát pirítottam.

Hozzávalók 2 adaghoz:
1 tojás,
1,5 dl víz,
10 ek liszt,
1 dl főzőtejszín,
1 nagyobb szelet füstölt, házi sonka vékony pálcikákra vágva
1 adag pesztóhoz:
2 nagy marék rukkola,
5 ek őrölt, pörkölt földimogyoró,
8 dkg reszelt kecskesajt (vagy parmezán),
1 dl olívaolaj.

Egy adag pesztós nokedli hozzávetőleges költsége: 4 lej.

Mandulás, kukoricapelyhes, ropogós krumpligolyó spenóttal

A böjt után, húsvétkor ismét előkerülnek a családok kedvenc húsos fogásai, de addig itt van egy ötlet egy húsmentes fogáshoz: elkészíteni a spenótfőzeléket tükörtojás helyett egy ropogós feltéttel.

Az omlós krumpligolyók titka, hogy a megformázáshoz párolva süssük meg a krumplit, mintha egy egyszerű sós-borsos, petrezselymes krumpliköretet készítenénk, a kisebb krumplikat vágjuk négybe, majd a hasábokat összefogva szeleteljük fel. Így kellő nagyságú darabokat kapunk. Miután a krumpli kevés olajon eléggé puhára sült-párolódott a fedő alatt, fél deciliternyi vizet is hozzáadva forgassuk össze az apróra vágott petrezselyemzölddel. Ha kihűlt, egy evőkanál segítségével vegyünk belőle a markunkba, illesszük közepébe a sajtkockát és még egy kanál krumplival összefogva, formázzunk belőle gombócot. Ezt mártsuk felvert tojásba, majd hempergessünk bele a mandulával összekevert kukoricapehelybe. Bő olajban süssük ropogósra a krumpligolyókat és szedjük ki őket papírtörlővel leterített tányérra. Ezúttal spenót mellé készültek, de jól passzolnak paradicsomszószhoz is.

Hirdetés

A főzelékhez kevés sós vízben főzzük meg a spenótot, majd turmixoljuk le. A vajjal, liszttel, tejjel készítsünk egy besamelszerű mártást, adjuk hozzá a fokhagymát és spenótot, majd ízesítsük tetszés szerint és pár percig még főzzük kevergetve.

Hozzávalók 10 db krumpligolyóhoz:
75 dkg krumpli,
5 dkg sajt, 10 darabba felkockázva
pár szál petrezselyemzöld,
1 tojás,
5 ek kukoricapehely, enyhén összetörve,
2 ek vágott mandula,
olaj,
só,
bors.

A főzelékhez:
fél kg spenót,
2 ek liszt,
kevés vaj,
3 dl tej,
1 gerezd áttört fokhagyma,
csipetnyi ételízesítő
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 4 lej.

Hirdetés