Balkonmajális vagy piknik a teraszon

A május elseje eljött, itt van és bár a velejáró kinti majálisozást ezúttal legjobb esetben is csak a kertben vagy az udvaron tudjuk megejteni, azokra is gondoltam, akik csupán a balkonjuk, erkélyük virágai közé tudnak leülni piknikezni.

Hirdetés

Amikor év elején az idei hivatalos szabadnapjainkat pásztáztuk, felcsillant a szemünk, hogy a május elseje az bizony péntek lesz. Most örvendünk, ha e jó pár hétnyi bentlét után még mindig van jól különválasztható hétköznap-hétvége érzetünk. No de a május elseje eljött, itt van és bár a velejáró kinti, zöldben történő majálisozást ezúttal legjobb esetben is csak a kertben vagy az udvaron tudjuk megejteni, azokra is gondoltam, akik csupán a balkonjuk, erkélyük virágai közé tudnak leülni piknikezni. Egy sajttálat állítottam össze az itthon található sajtfélékből, madársalátával is megspékelve, kis aszalt szilvával, dióval, narancslekvárral és omlós, házi keksszel, aminek a receptjét megosztanám, mert nagyon könnyen elkészíthető és akár kisgyermekes foglalkozásnak is tudom ajánlani.

Omlós, diós keksz

Ennek a keksznek számtalan variációját elkészítettem már, attól függően, hogy milyen hozzávalókat találtam itthon. Ezért bátran ajánlom a kísérletezést és a kreatív hozzáállást, ha valaki nekilátna. A hozzávalókat összegyúrtam és fél órára hűtőszekrénybe tettem a masszát. Ezután kis gombócokat formáztam belőlük és kilapítottam őket. Sütőpapíros tepsibe helyeztem őket felsorakoztatva, majd előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készültek el. Aki édesebben, dúsabban szeretné, végigcsorgathatja őket olvasztott csokival, miután megsültek, de simán, ebben a formában is finom kis piknikfalatok lehetnek.

Hozzávalók:
15 dkg liszt,
2 dkg zabpehely,
10 dkg vaj,
8 dkg cukor,
7 dkg darált dióbél,
1 tk fahéj,
pici só.

Egy adag hozzávetőleges költsége: 7 lej

3K rizottó

E recept a mostani időszakban született, innen a harmadik „K” betűje a karalábés, kapros, karantén rizottónak. Ezzel el is árultam két fontos hozzávalóját ennek az ételnek.

Nálunkfelé a rizs inkább sima köret, de az olasz eredetű rizottó kompakt egytálétel. Fel is lehet dúsítani sokféle jóval ennek érdekében. Ezúttal egy fél, zsenge, meghámozott karalábét vágtam fel nagyon apró, nagyjából félcentis kis kockákra, amit felolvasztott vajhoz adva sóztam, borsoztam és pár perc pirítás után a rizzsel is összeforgatva, felöntöttem kevés alaplével. Apránként öntögettem hozzá az első percben, majd az egészet hozzáadva, félig fedő alatt hagytam főni. Ez idő alatt felvágtam a húsos szalonnát és megpirítottam, majd a kaprot is összevágtam. Amikor a rizottó már szinte kész volt, hozzákevertem a kaprot és egy tömlő krémsajtot, a felolvasztott szalonna ízletes zsírjából is jó beletenni egy-két kanálnyit. A krémes és ropogós textúra egyaránt jelen van ebben az ételben és a kis karalábékockák is épp annyira puhulnak meg, hogy még érezni külön az ízüket. Nagyon egyszerűen elkészíthető, alaplé hiányában víz és ételízesítő is megoldást jelent és fél óra alatt tálalható ez a rizottó.

Hirdetés

Hozzávalók 3 adaghoz:
fél, felkockázott karalábé,
20 dkg rizs,
kisebb csokor kapor,
10 dkg húsos szalonna,
4,5 – 5 dl alaplé / víz és ételízesítő,
kevés vaj,
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 3 lej.

Hirdetés