Alternatíva karácsonyra: narancsos tőkehal és mandulás csirke extrákkal

Tudjuk, hogy a legtöbb családban pontosan megtervezett ünnepi menüsor van karácsonykor, mindennek megvan a hagyománya, de ha valamelyik étkezéshez új receptet próbálnának ki, mutatunk hozzá pár ízletes tippet.

Hirdetés

Narancson sült tőkehal rizssalátával

Az ünnepi hajrában sok időt töltünk a konyhában, hogy minden finom falat időben az asztalra kerülhessen. Jó megoldás lehet ilyenkor beiktatni egy-egy sütős ételt, ami előkészítés után kis odafigyeléssel, betéve a sütőbe, nem sok törődést igényel. Ez a narancsos hal is ilyen. Amíg fő a rizs, a hal is elkészül.

Itassuk le a nedvességet konyhai papírtörlővel a halszeletekről, ecseteljük be mindkét oldalukon olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és szórjunk rá az őrölt rozmaringból, majd fektessük a narancskarikákkal kibélelt sütőedénybe. Tegyük az előmelegített sütőbe fedő nélkül. Miután a rizs megfőtt és kissé kihűlt, forgassuk össze az apróra vágott petrezselyemzölddel, mogyoróval és gránátalmamaggal. Tálaláskor locsolhatunk rá kevés olívaolajat. A narancs citrusossága beivódik a puha halrostokba, ezt az ízvilágot pedig a gránátalmamagokkal megspékelt savanykás, roppanós textúrájú köret még intenzívebbé teszi. Halkedvelők készítsék el, nem bánják meg.

Hozzávalók:
tőkehalfilé szeletek,
felszeletelt narancskarikák,
olívaolaj,
őrölt rozmaring,
só,
bors.
Körethez:
1 bögre rizs,
2 bögre víz,
pár szál petrezselyemzöld apróra vágva,
4 ek őrölt, pörkölt földimogyoró,
4 ek gránátalmamag,
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 9 lej.

Mandulával töltött csirkecomb

Karácsonyra készíthetünk töltött csirkecombokat is, alig néhány, de annál különlegesebb hozzávalóval. Keverjük össze az őrölt mandulát, a panko morzsát (nagyobb szemcséjű zsemlemorzsa) és apróra vágott petrezselyemzöldet a tojással, sózzuk, borsozzuk és töltsük be a megsózott, borsozott egész csirkecombok bőre alá. A sütőedénybe helyezve őket, öntsük alájuk a fehérbort, tegyük bele a megpucolt, felhasábolt sárgarépákat és fedjük le alufóliával. 40-50 perc sütés után távolítsuk el róla a fóliát és kenjük át a csirkecombok bőrét mézzel, ettől jó ropogós lesz, majd tegyük vissza a sütőbe még 15-20 percre, amíg szép aranybarnára pirulnak a combok.

Köretként a boros gőzben párolódott sárgarépát tálaljuk mellé és készíthetünk tartárt vagy egyszerűen fűszeres görög joghurttal kínáljuk a ropogós, „részeg” csirkecombokat. A mandulát dióbéllel is lehet helyettesíteni, úgy is finom tölteléket kapunk.

Hozzávalók:
egész csirkecombok,
1 ek őrölt mandula/csirkecomb,
1 ek panko morzsa/csirkecomb,
pár szál petrezselyemzöld apróra vágva,
1 tojás,
só,
bors,
őrölt rozmaring,
1 dl fehérbor,
1 ek méz,
pár darab sárgarépa felhasábolva.

Hirdetés

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 4 lej.

Sült zellerkrémes sonkatekercs

A tormakrémes sonkatekercs a lekörözhetetlen klasszikus, de ha valaki alternatívát keres vagy egyszerűen csak egy szendvicskrémet készítene az ünnepi reggelikhez, annak érdemes elkészítenie a zellekrémet is. A titok a zellerkorongok sülés közbeni karamellizálódása, mely által azok is megkedvelhetik e zöldséget, akik egyáltalán nem szeretik, például főve. Velem ez történt. A felszabadult édeskés ízhez jól passzol a krémes görög joghurt és az olívaolaj.

A meghámozott, felszeletelt zellert helyezzük sütőpapíros tepsire, majd fél óra sütés után fordítsuk át a zellerkarikákat a másik felükre, így is süssük még fél órát, a cukortartalom szépen kicsapódik a felületükre és karamellizálódik, ami kellemes ízt kölcsönöz a krémnek. Ezután vágjuk kis kockákra a zellert, majd hozzáadva a görög joghurtot és olívaolajt botmixerrel krémesítsük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Vékonyra szeletelt sonkába csavarjuk vagy pirítósra is kenhetjük, hűtőszekrényben több napig jól eláll.

Hozzávalók:
1 nagyobb zeller (fél kg) meghámozva, 1 cm-es karikákra vágva,
1 pohár görög joghurt (15 dkg),
1 dl olívaolaj,
só,
bors,
sonkaszeletek.

Egy adag zellerkrém költsége: 6 lej.

Szép ünnepet kívánok Mindenkinek sok finomsággal, de annál több szeretettel! Találkozzunk az Új Esztendőben is!

Hirdetés