A mangalicaszalonnás krumplitócsni szerencsés találkozása a szénen sült paprikával

Alig van mögöttünk a nyár, a legújabb menü máris kicsit nosztalgiázó, nyáridéző a főtt kukorica illatával, a kinti grillezések hangulatával. Próbáljuk ki a kukoricakrémlevest pattogatott kukoricával, az olvasztott szalonnakockákkal megspékelt krumplitócsnit szénen sült kápiapaprika-krémmel.

Hirdetés

Sárgarépás kukoricakrémleves

A krémlevesek kellemes, lágy krémességéhez alapvetően két dologra van szükségünk a jellegzetességüket megadó zöldségek mellett: főzőtejszínre és egy jó turmixgépre vagy botmixerre. A kukoricakrémleves azonban épp az a kategória, amit nem lehet teljesen simára pürésíteni, mivel pont az érdessége adja a különlegességét.

Ebben a receptben sárgarépával készült, amit megreszelve kevés olajon a hagymával megdinsztelünk, majd hozzáadva a kukoricát, felöntjük vízzel, beletesszük a fokhagymát, babérlevelet, fűszerezzük és hagyjuk főni. A konzervkukorica esetében a kukorica már megfőzve kerül bele, így amikor teszteljük és a sárgarépa elég puha, már el is készült a levesünk. Ezután hozzáadjuk a hideg vízzel csomómentesre kevert lisztet, összeforraljuk a tejszínnel és kis lehűtés után turmixolhatjuk, majd tálalhatjuk is. Jópofa és ízletes megoldás, ha krutonok, magvak helyett pattogatott kukoricával fogyasztjuk.

Hozzávalók 4 adaghoz:

25 dkg főtt, morzsolt csemege kukorica (konzerves),
2 közepes sárgarépa megreszelve,
1 kis fej hagyma apróra vágva,
1 cikk fokhagyma,
1 l víz,
1 dl tejszín,
1 ek liszt,
1 babérlevél,
só,
bors.

Egy adag leves hozzávetőleges költsége: 1,5 lej

Mangalicaszalonnás krumplitócsni szénen sült paprikakrémmel

Előrebocsátjuk, hogy a kalóriaszámláló üzemmódot ennél az ételnél nem ajánlott működésbe helyezni, de az ízek garantáltan kárpótolnak majd, ha elkészítjük ezt az erdélyi nachost.

A tócsnihoz először pirítsuk barnára a szalonnakockákat, majd adjuk hozzá a reszelt krumplis, lisztes, tojásos masszához. A szalonnából kiolvadt zsírt pótoljuk még olajjal és felforrósítva, kanállal helyezzük a serpenyőbe a tócsnit. Mindkét oldalukon süssük meg ropogósra a tallérokat, majd konyhai papírtörlőre szedjük ki őket.

Hirdetés

A krémhez jó, ha van eltéve szénen megsütött kápiapaprikánk, de ha rögtönözni kell a benti tűzhelyen, úgy is finom az eredmény. A paprikákról még forrón, besózva, távolítsuk el a héjukat, majd kevés vizet hozzáadva turmixoljuk össze 2 teáskanál paradicsompürével, sózva, borsozva. Ez a krém sült húsokhoz is ajánlott, hűtőben pár napig tárolható.

Hozzávalók 2 adaghoz:

0,5 kg (3 nagyobb) krumpli meghámozva, megreszelve,
1 tojás,
3 ek liszt,
só,
bors,
5-8 dkg mangalicaszalonna kis kockákra vágva.
A krémhez:
3 kápiapaprika,
2 tk paradicsompüré,
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 3 lej

Hirdetés