A mákos nudli találkozása az erdei gyümölcsökkel és a fehér csokival

Húsmentes falatok a böjtölőknek és egy egyszerű húsos finomság az, amivel most jelentkezünk. Használjuk ki a téli estéket és töltsünk egy kicsit több időt a konyhában, nem fogjuk megbánni.

Hirdetés

Mákos nudli erdei gyümölcsökkel, fehércsokisan

A nudlit a magyar konyha elsősorban a pirított zsemlemorzsában átforgatott krumplis tésztaételként tartja számon. Amit most mutatunk, az inkább az olasz gnocchihoz hasonlít, amibe mák is került. Egy laktató, tömény ételről beszélünk, amit kellemesen ellensúlyoz a savanykás erdeigyümölcs-feltét és kicsit elvisz a desszertek irányába a fehér csoki.

Főzzük meg a felkockázott krumplit enyhén sós vízben, majd leszűrés, áttörés és egy kis hűlés után adjuk hozzá a lisztet, a mákot és az egész tojást. Dolgozzuk össze a masszát, majd kisebb darabokra elosztva, sodorjunk ujjnyi átmérőjű hengereket, amiket másfél centis darabkákra felvágva sós vízben főzzünk meg pár perc alatt. Ezt követően olvasszunk kevés vajat egy serpenyőben és kissé pirítsuk meg benne a nudlikat. A fagyos gyümölcsöket a vaníliás cukorral tegyük egy edényben a tűzhelyre és forraljuk össze, amíg enyhén szirupos lesz, de még nem mennek szét a gyümölcsdarabok. Tálaláskor reszeljünk rá fehér csokit ízlés szerint.

Hozzávalók 3 személyre:
Fél kg krumpli meghámozva, felkockázva,
10 dkg liszt,
1 db tojás,
2 ek mák,
15 dkg (fagyasztott) erdei gyümölcs,
2 csomag vaníliás cukor,
pár kocka fehér csokoládé,
kevés vaj,
só a főzővízbe.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 3 lej.

Szezámmagos, pácolt csirkemell rántott krumplival

A csirkemell az a komforthús, amiből akár húsz perc alatt ételt varázsolhatunk, ezúttal azonban egy napig kell pácban hagynunk a hússzeleteket. A páchoz keverjük össze a következőket: a felvert tojásban az ételkeményítőt, gulyáskrémet, ételízesítőt, szezámmagot és fokhagymát. A hús így kellemesen átitatódik az ízekkel és ropogós lesz, miután forró olajban hirtelen kisütöttük.

Hirdetés

Köretként főzzük meg héjában a krumplit, majd eltávolítva a héjat, vágjuk fel félkörösen. Kevés olajon, sózva, borsozva süssük át kicsit. Nem baj, ha megpirul kissé, úgy garantáltan mindenki kedvence lesz. Kínáljunk mellé savanyú uborkát, de illik hozzá a tartármártás is.

Hozzávalók 3 személyre:
6 szelet csirkemell (nagyjából fél kg),
1 db tojás,
1 gerezd áttört fokhagyma,
1 kk ételízesítő,
2 ek gulyáskrém,
3 ek szezámmag,
2 ek étkezési keményítő,
2 krumpli személyenként,
olaj,
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 4 lej.

Hirdetés