Berobbant a járvány, máris az ötezret súrolja a napi esetszám Romániában

Nagyot ugrott az intenzíven ápolt súlyos betegek száma is. Az elhunytak között egy 18 éves lányt is említ a járványjelentés.

Hirdetés

Alig szoktunk hozzá a múlt heti négyezres szinthez, máris az ötezret közelíti az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 4989 koronavírusos esetet regisztráltak, amire legutóbb január elején volt példa. Az újrateszteltek közül 1003 személynek lett pozitív a tesztje.

Hétfő reggeltől kedd reggelig 93 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, a legszomorúbb az, hogy köztük van egy 18 éves fiatal lány, illetve egy harmincas és öt negyvenes éveiben járó felnőtt is. Többségüknek, köztük a legfiatalabb elhunytnak más alapbetegsége is volt, két áldozat viszont egészséges volt a megfertőződés előtt.

A kórházakban jelenleg 10 157 fertőzöttet ápolnak, ebből 1126-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Tegnap ez a szám 1098 volt. Legutóbb tavaly decemberben voltak ilyen sokan az intenzíven.

Ami a tesztek számát illeti: az elmúlt 24 órában 24 469 PCR-tesztet és 11 150 antigén gyorstesztet végeztek el. A pozitivitási ráta 14 százalékos.

Hirdetés

A tesztelésben élen járó Temes megyében a legmagasabb a lakosságarányos fertőzési ráta (5,19 ezrelék), majd Ilfov, Kolozs, Brassó, illetve Bukarest következik.

A legtöbb új esetet Bukarestben (743), Temes megyében (307) és Kolozs megyében (276) regisztrálták. Ugyanakkor rég nem volt ennyi megyében száz fölött a napi esetszám (lásd az alábbi térképen).

Hirdetés