Fotó forrása: Mediafax / Eduard Vinatoru

Beismerte a román szoftvermogul, hogy saját bankszámláit is felhizlalta, míg az Oracle csapatát vezette

Több mint félmillió eurót tett zsebre. Arra nem számított, hogy a fontos állami intézményekkel (is) együttműködő bizniszpartnerei ellene fordulnak.

Hirdetés

Talán csak keveseknek mond bármit is Sorin Mîndruţescu neve, aki pár évvel ezelőttig a világ egyik legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló cége, az Oracle Corporation romániai leányvállalatát igazgatta. A számítástechnika hajnalán, Kaliforniában alapított multinacionális cég romániai helytartójaként fontos állami intézményekhez volt bejárása.

Nem kérdés, hogy magas szintű körökben mozgolódott, hiszen az állami vasúttársaság igazgatói tanácsának élére is kinevezték. Karrierjének és látványos meggazdagodásának 2019-ben vetett véget az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), miután partnerei sorra elfordultak tőle, és hét IT-cég vezetője is vallomást tett ellene.

Kiderült: Sorin Mîndruţescu az állami közbeszerzési kiírásokon, személyesen vagy közvetítőkön keresztül kenőpénzt kért az Oracle Románia által forgalmazott termékekért, elsősorban Oracle-licencekért. Az érintett állami intézmények között találjuk az országos cégbíróságot, a mezőgazdasági kifizetési ügynökséget, az egészségbiztosítót, a Transelectricát és a Román Légi Irányítást is. A hét IT-cég több mint 569 ezer euró kenőpénzt nyújtott át Mîndruţescunak a kedvezőbb ajánlatokért.

Eltelt közben három év, Mîndruţescunak nem nagyon volt más választása, mint beismerni, hogy 2013 és 2019 között hét alkalommal fogadott el kenőpénzt saját, illetve a hozzá közel álló cégek bankszámláit használva.

A beismerő vallomás miatt megúszta két és fél év felfüggesztett börtönbüntetéssel és 120 nap közmunkával, ugyanakkor lefoglaltak tőle 2 millió 812 ezer 892 lejt.

Hirdetés