Bedöglött a svájci óra: Svájc öt nap alatt elfelejtett tizenegyest rúgni

Spanyolország szenvedve, Olaszország a világranglista-vezetőt lefocizva jutott a legjobb négy közé a foci Európa-bajnokságon.

Hirdetés

Az Eb horvátjai: a spanyolok. Három éve, az oroszországi világbajnokságon Horvátország jutott döntőbe három hosszabbításos (ebből két szétlövéses) meccs után, most a spanyolok próbálkoznak ugyanezzel. Bár nekik nem kellett futni az eredmény után, sőt, 1-0-nál túlságosan is belekényelmesedtek a meccsbe.

A nap elátkozottjai: a svájciak. A 2018-as vb-n is Szentpéterváron estek ki (0-1 a svédek ellen), most is ugyanott buktak el. Szerencsére az orosz metropolisznak nincs svájci testvérvárosa, mert most megszakadna a kapcsolat.

A nap tragikus hőse: Yann Sommer. A svájci kapus nyolc lövést fogott az emberhátrányban játszott hosszabbításban, Rodri 11-esét is kivédte, arról nem tehet, hogy társai az elmúlt öt napban elfelejtettek büntetőt rúgni.

A nap idézete: Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba. Vladimir Petkovic svájci szövetségi kapitány aligha tanulmányozta Epheszoszi Hérakleitosz munkásságát, mert ugyanazokat a játékosait küldte 11-eseket rúgni, mint a franciák ellen. Akkor mind belőtték, most csak Mario Gavranovic.

A nap bizonyítéka: Olaszország. Három éve és 32 meccse veretlen csapat, de minőségi ellenfelek hiányában eddig kevesen tekintették őket komoly favoritnak. Most viszont lejátszották a pályáról a világranglista élén álló belgákat.

A nap Robertója: Mancini. Az olaszok edzője annak idején a Premier League-ben is hétből hétszer elverte a most a belgákat irányító Roberto Martinezt, most sem kegyelmezett neki.

A nap combizma: Leonardo Spinazzola. A gólvonalon akadt el benne Lukaku közeli lövése, majd egy sprintnél megsérült – az Eb talán legjobb szárnyvédőjének véget ért a torna.

Hirdetés

Az évtized örök ígérete: Belgium. A játékosállomány alapján legalább egy világ- vagy Európa-bajnokság kijárt volna neki, de mindig idő előtt elbotlanak. A középső védőikre ráfér a nyugdíjazás, Lukaku és De Bruyne még reménykedhet.

Európa-bajnokság, negyeddöntők:

Svájc–Spanyolország 1-1 – 11-esekkel 1-3 (Shaqiri 66., illetve Zakaria 8. – öngól)
Kiállítva: Freuler (svájci, 77.)
11-esek: Gavranovic, illetve Olmo, G. Moreno, Oyarzabal.
Kihagyta: Schär, Akanji, Vargas. illetve Busquets, Rodri.

Belgium–Olaszország 1-2 (Lukaku 45+2. – 11-esből, illetve Barella 42., Insigne 44.)

A góllövőlista élmezőnye:
5 gólos: Cristiano Ronaldo (portugál)
4 gólos: Romelu Lukaku (belga), Patrik Schick (cseh), Karim Benzema (francia), Emil Forsberg (svéd)
3 gólos: Georginio Wijnaldum (holland), Robert Lewandowski (lengyel), Haris Seferović, Xherdan Shaqiri (svájciak), Raheem Sterling (angol)

Hirdetés