Bartók, Erőss Zsolt, a Bolyaiak: akik szinte biztosan mennek a Holdra

Mutatjuk, az erdélyi értékekről indított szavazásunk félidejénél kik/mik vezetik a listát. De Ön még változtathat rajta!

Két hete indítottuk a szavazást, amellyel azt szeretnénk megtudni, kik és melyek a legnépszerűbb erdélyi (partiumi, bánsági) személyiségek és értékek. Egy százas listát kínáltunk fel, kategóriákra bontva, amelyről olvasóink választhatják ki az első tizenötöt (legfeljebb húszat): ezek aztán a Puli Space Technologies nevű magyarországi űrkutatási céggel való együttműködésünk eredményeképpen felkerülnek egy ún. Téridő plakettre (tulajdonképpen egy időkapszulára), ezt pedig – ha minden jól megy – egy amerikai űrhajóval szállítanák a Holdra.

Terveink szerint február végéig lehet szavazni, mert március végéig a Pulinak véglegesítenie kell a Holdra küldendő „hasznos terhet”, tehát épp a szavazás félidejénél tartunk. Úgyhogy összesítettük az eddigi voksokat: a valamivel több mint mint tízezer beérkezett szavazat alapján körvonalazódó listán vannak borítékolható elemek, de – legalábbis számunkra – meglepetések is. De nem győzzük hangsúlyozni: Önök még változtathatnak a végleges álláson, amennyiben szavaznak a listán eddig hátrébb sorolódott értékekre! IDE KATTINTVA lehet szavazni.

És akkor lássuk az erdélyi értéklista első húsz helyezettjét (szavazatszámot azért nem írunk, mert van, ahol alig két-három szavazanyi különbség van, ezért bármikor változhat az állás):

1. Bartók Béla
2. Erőss Zsolt
3. Mátyás-szoborcsoport, Kolozsvár
4. Nagybányai festőiskola
5. Bolyai Farkas és Bolyai János
6. Szent Anna-tó
7. Bethlen Gábor
8. Bölöni László
9. Kőrösi Csoma Sándor
10. Székelykapu
11. Kós Károly
12. Csíksomlyói búcsú
13. Benedek Elek
14. Szabó Katalin
15. Erdélyi Kárpát Egyesület
16. Szervátiusz Jenő
17. Rovásírás
18. Orbán Balázs
19. Tordai országgyűlés
20. Ady Endre

 

HOGYAN SZAVAZZUNK?

Először is, KATTINTSON IDE, mert itt érhető el a lista és a szavazógép.

A listát kilenc kategóriára osztottuk fel (épített örökség; irodalom; képzőművészet; néprajz, gasztronómia; sport; színház, film, fotó, zene; természet; történelem; tudomány, társadalom, vallás), mindegyik kategóriában HÁROMSZOR lehet szavazni, vagyis összesen 27 szavazata van mindenkinek. Természetesen nem kell mindegyik kategóriában szavazni, viszont a szavazatok nem vihetők át egyik kategóriáról a másikra.

Jó böngészést, jó szavazást!

Vigyük együtt Erdélyt a Holdra!