Bár ők a legveszélyeztetettebbek, nagyon nem akarják beoltatni magukat az idősek Romániában

Mert hát ha eljön az idejük, így is, úgy is itt kell hagyni ezt a világot – mondják sokan.

Hirdetés

Hiába tartoznak az idős, többnyire krónikus beteg emberek a koronavírus-járvány által leginkább veszélyeztetett csoportba, nagyon ódzkodnak az oltástól, ami megvédené őket a betegség súlyos formáitól.

Ez a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság legfrissebb, igencsak elszomorító és elgondolkodtató statisztikájából derül ki.

Az április 30-áig összesített adatok szerint például

a 80 év fölötti korosztálynak csupán 15 százalékát sikerült beoltani,

de a náluk valamivel fiatalabb körében sem sokkal fényesebb az arány.

Pedig a 65 év fölöttiek már január 15-e óta automatikusan azok közé tartoznak, akik elsőbbséget élveznek az oltási kampányban, de a jelek szerint a többség nem élt az előjoggal.

A 928 836 nyolcvan év fölötti polgár közül csupán 136 514-et oltottak be, és a 70-79 éves korosztály esetében sem éri el az 50 százalékot a beoltottak aránya.

Itt az 424 761-en kapták meg az oltást, míg 1 106 272-en még nem, ami 38 százalékos arány.

Nem jobb a helyzet a 60-69 év közötti korosztályban sem: 708 293-an kaptak oltás, 1 790 912-en pedig még nem, ami 39 százalékos arányt jelent.

Az egészségügyi illetékesek szerint nagy a baj. A 80 év fölöttiek közül ugyanis főleg vidéken sokan azzal utasítják el a vakcinát, hogy úgyis hamarosan meghalnak, és inkább a Jóisten gondjaira bízzák magukat.

Hirdetés

Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora azt mondja: persze érthető, ha sokan tartanak az oltástól, de éppen ezért

nagy felelősség hárul a háziorvosokra, akik meggyőzhetik a pácienseiket arról, hogy az oltások ártalmatlanok,

hiszen zömmel vidéken az idősek megbíznak bennük.

Nagy kárt okozott az AstraZeneca oltásának állítólagos, vérrögképződéssel való kapcsolatáról szóló vád is, emiatt is sokan ódzkodnak az összes oltástól – pedig jó részük azt sem tudja, mi is az a vérrög.

A szakemberek szerint sürgősen tenni kellene valamit, akár az egyház bevonásával is az oltási kampányba, hogy meggyőzzék az időseket.

Hiszen már a járvány kezdete óta arról szól a korlátozások jó része, hogy az ő életüket megvédje.

Úgyhogy ha már itt az oltás, ami a leghatékonyabban védené őket, jó lenne, ha élnének is vele.

Hirdetés