Critical error. Old interface design. 3D rendering

Banális, hogyan juttatott a csőd szélére több tucat önkormányzatot egy Hargita megyei IT-cég

A polgármesterek nem olvasták el a szerződést amit aláírtak, más racionális magyarázat aligha lehet arra, ami történt.

Hirdetés

Nehéz megérteni, hogy tizenkét évvel ezelőtt hová tették az eszüket azok a polgármesterek, akik egy ismeretlen céggel, számukra rendkívül hátrányos szerződést kötöttek egy olyan szolgáltatás megrendelésére, amire valójában szükségük sem volt. Az Adevărul napilap szerint legalább 25 önkormányzat sétált bele a Hargita megyei Salamáson bejegyzett IT-cég csapdájába, de előfordulhat, hogy ennél sokkal többen is voltak, csak nem verik nagy dobra.

Minden 2008-ban kezdődött, amikor a teljesen ismeretlen Hargita megyei cégnek sikerült meggyőzni jó néhány önkormányzatot (nem csak Hargita megyében) arról, hogy szükségük van egy új honlapra és az ezzel járó webszolgáltatásokra. Közelgett a helyhatósági választás, így a polgármesterek gondolkodás nélkül aláírták a szerződést. Ebben két záradék is volt, ami gyanúra adhatott volna okot, csakhogy

eléggé sanszos, hogy ezeket el sem olvasták.

A szerződés értelmében az önkormányzat havi 99 eurót fizet a szolgáltatónak egy szoftverért, illetve igény esetén egy teljesen új honlap elkészítéséért és karbantartásáért. A legtöbb önkormányzat már rendelkezett egy honlappal, ezért is érthetetlen, hogy miért fogadták el az ajánlatot, mely később a csőd szélére sodorta őket.

A két vitatott záradék, ami miatt 12 évvel később bírósági végrehajtási eljárás indult a polgármesteri hivatalok ellen, arról rendelkezett, hogy

  • a hivatal napi 1,19%-os késedelmi díjat fizet ki amennyiben nem fizet havonta;
  • ugyanakkor az is szerepelt benne, hogy a szerződés öt évre szól, és automatikusan meghosszabbítják újabb öt évre, ha az önkormányzat nem kéri időben a felbontását.

A polgármesterek szerint a cég cselhez folyamodott, hogy automatikusan meghosszabbítsák a szerződéseket. Úgy bocsátották ki a számlákat, hogy lehetetlen legyen kifizetni időben. Ráadásul a hangzatosan beígért szolgáltatások helyett

a települések egy teljesen használhatatlan honlapot kaptak, melyet még a Google sem listáz.

Hirdetés

Az önkormányzatok hiába próbálták törvényes úton felbontani a szerződést, illetve terelték jogi útra az ügyet, a legtöbb esetben elvesztették a pert. Arra kötelezik őket, hogy kifizessék a tartozásukat a cég felé. A Prahova megyei Secăria településnek például 1,2 millió lejt kell fizetnie az Impact Com nevű cégnek, a Constanţa megyei Hârşova 900 ezer lejt már elveszített, és még folyik a pereskedés 2,1 millió lejért. Maroskece önkormányzatát 90 ezer lej kifizetésére kötelezik, további két millió lej megtérítéséért végrehajtási eljárás indulhat ellenük.

A cég ügyvezetője nem kívánt reagálni az újságírók megkeresésére, ügyvédje pedig egy sor kérdéssel válaszolt, melyekkel arra mutatott rá, hogy egy közigazgatási szerv nem késhet 3 000 napot a kifizetéssel, amikor a szerződésben világosan benne állt, hogy 1,19% a késedelmi díj. Miért nem olvasták el a szerződést, mielőtt aláírták volna? – kérdezte az ügyvéd, és meg kell hagyni, ez a legfontosabb kérdés ebben az egész abszurd ügyben.

Hirdetés