Az urak addig cicáztak a parlamentben, hogy Románia eurómilliárdokat bukhat az EU-tól

Az országos helyreállítási tervről van szó: az idei évre kitűzött célok negyedét sikerült eddig teljesíteni. Az idei év még ezen a héten tart…

Hirdetés

Mint ismert, Románia több mint 29 milliárd euróra jogosult az Európai Unió pénzes dobozából az úgynevezett országos helyreállítási terv (PNRR) keretében. Ez tulajdonképpen a világjárvány miatti gazdasági kieséseket próbálja ellensúlyozni, és nagy lehetőség Románia számára a lopásra fejlesztésre.

Többek között mintegy 400 kilométernyi autópályát is ebből a forrásból készülünk megépíteni, amire azért nagy szükség lenne.

Csakhogy a pénzes láda kulcsáért nem elég szépen mosolyogni, komoly kötelezettségeket is vállal érte az ország, amit aztán Brüsszelből komolyan számon is fognak kérni. Románia vállalta például, hogy már az idei év végéig 21 célt teljesít a vállaltak közül.

Ebből azonban eddig mindössze hatot sikerült véglegesíteni, 15 másik pedig „különböző stádiumokban van”, igaz, az illetékesek szerint mindegyik közelít a végkifejlethez.

És hogy mivel mentegetőznek a politikusok?

Hirdetés

Hát a csaknem 3 hónapig húzódó kormányválsággal. Nem mintha azt nem éppen ők idézték volna elő…

A lényeg az, hogy ha nem teljesítjük a vállaltakat, akkor az EU akár vissza is vonhatja a milliárdokat, és akkor nem lesz majd miből lopni fejleszteni.

Persze ilyenkor szoktak nálunk erőltetett menetben összecsapni mindent, Dorelék napi 25 órában kubikolnak, ha kell, a hazai ellenőrző bizottságok meg két kézzel írják alá a papírokat, és akkor nagy nehezen, lihegve, prüszkölve ugyan, de Románia is csak befut a célba – utolsóként.

Hirdetés