Az orosz hackerek is harcban állnak, megint román kormányzati honlapokat bénítottak meg

De a kiberbiztonsági hatóság résen volt.

Hirdetés

Miközben az orosz hadsereg éppen rommá lövi Ukrajna keleti részét, az orosz hackerek sem pihennek: ismét romániai kormányzati honlapokat támadtak.

Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) csütörtökön este közzétett jelentése szerint a támadásokat még múlt héten hajtották végre

a védelmi minisztérium honlapjának angol verziója és a Román Vasúti Hatóság honlapja ellen.

A számítógépes kalózok a jól ismert túlterheléses támadást (DDOS) alkalmazták, amivel egy időre elérhetetlenné tették a honlapokat.

A támadásokat rengeteg, összesen 14 300 IP-címről hajtották végre, a kiberbiztonsági hatóság szerint azonban szakembereik résen voltak, és gyorsan blokkolták a támadást. Beazonosították az IP-címeket, ahonnan indították őket, és kiderült, hogy

elsöprő többségük oroszországi.

Hirdetés

A védelmi tárca is közölte, hogy angol nyelvű honlapját támadás érte, amelyet az informatikus szakemberek 30 perc után ismét elérhetővé tettek.

Mint megírtuk, május elsején az orosz számítógépes kalózok számos romániai intézmény weboldalát megbénították, a Killnet hackercsoport a kormány, a védelmi minisztérium, a határrendészet és az összes repülőtér honlapja ellen – sőt, még a kiberbiztonsági hatóság honlapjának is nekimentek.

Hirdetés