Az oktatási miniszter egy magáncéggel akarja felméretni a diákok tudását

Amelyet még csak nem is pályázat útján választott ki. De mi lesz a diákok személyes adataival?

Hirdetés

Sajátos módszert talált ki Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter arra, hogy felmérjék a közoktatásban tanuló diákok tudását a tanév végén: egy erre szakosodott magáncég bevonásával gyakorlatilag egy alvállalkozónak adná ki az oktatási minisztérium feladatait.

A miniszter egy csütörtöki konferencián dobta be az ötletet.

Amely annyira már nem is ötlet, hiszen konkrétan megnevezte a céget, amellyel szeretne együttműködni.

A projekt lényege, hogy az általános iskolákban az 1. és 7. osztály, a gimnáziumokban pedig a 9. és 11. osztály közötti évfolyamok diákjainak tudását mérnék fel román nyelvből, történelemből és matematikából – vagyis a végzős, nyolcadik és tizenkettedik osztályosok kimaradnának.

A felmérést május 30. és június 10. között bonyolítanák le egy online felületen,

de nem adnának jegyet, vagyis az eredmény nem számítana bele az átlagba, csupán a diákok egyéni tudását, illetve az általános helyzetet vennék górcső alá.

Cîmpeanu azt is megnevezte, kivel végeztetné el a munkát: egy Brio nevű, az oktatási rendszer szereplői teljesítményének felmérésére szakosodott, úgynevezett ed-tech céggel.

A tárcavezető később pontosított: nem az összes diák tudását mérnék fel, hanem reprezentatív minta alapján válogatják majd ki a „szerencséseket”, akik arányosan képviselik majd a vidéki és a városi, illetve a kis, közepes és nagy iskolákat.

A gond csak az, hogy ezzel az illető cég birtokába kerülnek a tesztprojektben részt vevő diákok személyes adatai,

Hirdetés

márpedig ez igencsak problémás.

Bár a miniszter szerint az így megszerzett információ csakis a minisztérium tulajdonában lesz majd, ezt senki sem garantálhatja.

Ráadásul ha a magáncég határozza meg a tesztkérdéseket, az akár hangsúlyeltolódáshoz is vezethet a hivatalos tanterv és a cég által fontosnak tartott témák között.

Mint ahogy azt sem garantálja semmi, hogy az oktatási minisztérium minden adatot megkap a cégtől, és azokat nem profiteszerzési célokra használják majd fel.

Hirdetés