Az iskolakezdés óta ugyanannyi gyerek fertőződött meg, mint addig másfél év alatt összesen

Az adatok azt mutatják, a szeptemberben kezdődött jelenléti oktatás rendesen berobbantotta a járványt.

Hirdetés

A koronavírus indiai származású delta variánsa a jelek szerint alig várta a nyári szünidő végét, a szeptemberi iskolakezdés után ugyanis jelentősen megnőtt a megfertőződött és a fertőzés szövődményeiben meghalt iskolás korú gyerekek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs adatai szerint a 10 és 19 év közötti korosztály esetében a tanév kezdete óta eltelt másfél hónapban

megkétszereződött a megfertőződött és meghalt gyerekek száma.

Magyarán: szeptember 13. és november 1. között ugyanannyian fertőződtek meg, mint addig a járvány tavaly év eleji kezdete óta összesen.

Az adatok szerint a pandémia kezdetétől november elsejéig hivatalosan 100 998 10 és 19 év közötti diák fertőződött meg.

Ebből a szeptember 13. és november 1. közötti időszakban 52 484-en, vagyis a jelenléti oktatás megkétszerezte a fertőzött gyerekek számát.

Hasonló az arány az elhalálozások esetében is.

Eddig a hivatalos adatok szerint összesen 19 ezen korosztályba tartozó gyerek életét követelte a járvány. Ebből 9 szeptember 13. és november 1. között hunyt el.

Hirdetés

Ez annyit jelent, hogy míg a járvány kezdete óta átlagosan jó két és félhavonta követelte egy gyerek életét a kór, addig a tanévkezdés után ötnaponta.

És a 9 éves korig terjedő korosztályok esetében is hasonló a statisztika.

A pandémia kezdete óta összesen 48 773 ebbe a kategóriába tartozó gyerek koronavírus-tesztje lett pozitív, ebből 22 402-é az elmúlt másfél hónapban.

Közülük összesen 15-en haltak meg, ebből a szeptember 13. és november 1. közötti időszakra 5 haláleset jut.

A szakemberek szerint az immár a gyerekekre is veszélyes delta variáns miatt az online oktatás lenne a kívánatos.

És persze az, hogy minél többen beoltassák magukat, mert a mindenki életét fenekestül felforgató járványt egyedül ezzel lehet megfékezni.

Hirdetés