RMDSZ: a kormány ne zárja be az összes iskolát, mert a számok nem mindenhol indokolják ezt

Egy biztos: az országos járványgörbe szeptember végén kezdett meredeken felfelé ívelni.

Hirdetés

Egy biztos: az RMDSZ-nek nem igazán jöttek be az Orban-kormány által elrendelt járványügyi szigorítások: a szervezet hevesen bírálta a piacok bezárásáról szóló intézkedést, és egyenesen rossz döntésnek, indokolatlannak nevezte az iskolák bezárását.

Az RMDSZ szerint

a kormány úgy állítja be a tanulókat és a pedagógusokat, mint a koronavírus hordozóit,

miközben az elmúlt fél évben nem volt képes digitális eszközökkel ellátni az iskolákat, szóval még a feltételek sem adottak mindenhol az online oktatáshoz.

A szövetség azt kéri az Orban-kabinettől, hogy minden iskolában és óvodában, ahol a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, kezdjék újra az oktatást 9. osztályig,

a tanintézetek bezárásáról pedig helyi szinten döntsenek az illetékes hatóságok.

„Nem szabad most olyan döntést hozni, amely rövid távon könnyebbnek tűnik a kormánynak, hosszú távon viszont egy egész generációt megnyomorít” – írja hétfőn közzétett állásfoglalásában az RMDSZ.

Hirdetés

Azt is megjegyzik, hogy a tapasztalat azt mutatta, az iskolakezdés óta nem nőttek ugrásszerűen az oktatási intézményekben az esetszámok.

Növekedés viszont volt, minden szinten: az új tanév harmadik hetében (szeptember 28–október 4.) a 0–19 év közöttiek körében igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 22 százalékkal nőtt a sulikezdés előtti értékekhez képest. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az iskolakezdés napján, szeptember 13-án még 1109-nél tartott a napi esetszám az országban, a hónap végétől pedig látványos növekedésnek indult, november 6-án már a 10 ezret is meghaladta.

Hirdetés