Az internet már nem luxus Romániában, a fürdőszoba viszont néhol az

Következzen egy kis statisztikai kimutatás arról, hogy kik és hogyan használják az internetet Romániában.

Hirdetés

Annyira létszükségletnek gondoljuk, hogy hajlamosak vagyunk alapból azt hinni, ma már nem jelent újdonságot az internet a romániai háztartásokban. És valóban: egyre kevésbé számít annak.  Az országos statisztikai hivatal adatai szerint a romániai otthonok 75,7%-a rendelkezik internet-előfizetéssel, ami végül is jó arány ahhoz képest, hogy sok helyen még a benti fürdőszobahasználat is luxusnak számít (a lakosság 27,7%-a ugyanis pottyantós budit használ).

Az internethasználat kifejezetten úri mulatság, a romániai felhasználók 61,8%-a  ugyanis városi környezetben él. Érdekes, hogy a Bánságban a legelterjedtebb a világháló, míg Moldvában tíz lakásból háromban simán megvannak nélküle. Erdélyben 91,7%, Bukarest környékén 90,4%, a Partiumban és a Máramarosban 86,9%, Olténiában 77,3%, míg a délkeleti régióban 75,2% állítja, hogy legalább egyszer kalandozott már az internet világában.

Korcsoportokra lebontva azt látjuk, hogy az 55 és 74 év közötti generációt érdekli a legkevésbé az internethasználat – Románia ebben is csúcstartó az EU tagállamai között. A 16-34 év közöttiek 95,9%-a számára viszont nem idegen a böngészés. Az talán meglepő, hogy átlagosan Romániában 9 évesen kezdenek online életet élni a gyerekek, és évről évre egyre fiatalabban kapnak rá.

Tegyük hozzá, hogy idén mintegy 77%-ra nőtt azoknak a száma, akik napi szinten rácsatlakoznak a webre (a tavaly még csak 75,5% volt az arány), ugyanakkor a férfiak jobban rá vannak kattanva az internetre, mint a nők (83,6% – 81,1% az arány).

A legnépszerűbb közösségi oldal egyébként a Facebook (95,9%), a Youtube (90,5%) és az Instagram (81,4%).

Hirdetés