Fotó forrása: Adevărul

Az ingázó diákok isszák meg a levét, hogy az ország vezetői nem képesek rendet teremteni egy törvény körül

Közös állásfoglalásukban a diákok, szülők és pedagógusok keményen kiosztották mindazokat, akik felelősek a diákutaztatás körüli káoszért.

Hirdetés

Precedens nélküli összefogás alakult ki a romániai ifjúsági szervezetek, diáktanácsok és szülői és pedagógusi szövetségek között az ingázó diákok ingyenes szállításának megszervezéséért. Több szervezet, köztük a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége is azt kéri a honatyáktól, hogy mihamarabb találjanak megoldást a 2019/51-es számú sürgősségi kormányrendelet problémájára, hogy lehetővé váljon az iskolába való ingázás költségeinek megtérítése.

A több ezer ingázó diákot negatívan érintő törvényt Románia jövőjét veszélyeztető támadásként értelmezik, miközben arra figyelmeztetnek, hogy enélkül is aggasztó méreteket ölt az iskolaelhagyás jelensége az országban. Az Eurostat adatai szerint Romániában 380 ezerre tehető azon 3 és 17 év közötti diákok száma, akik nem látogattak semmilyen tanintézményt 2019-ben, miközben az EU tagállamai közül Románia fordítja a legkisebb összeget oktatásra.

Ebben a kontextusban az 51-es kormányrendelet, mely egy közszolgáltatást kereskedelmi szolgáltatássá változtatott, rendkívül káros, ráadásul az európai rendelkezésekkel sem összeegyeztethető. A diákképviselők ezért azt kérik a törvényhozóktól, hogy mihamarabb oldják meg a jogszabály okozta problémákat.

A törvényhozók és a kormány egyformán kivette a részét abban, hogy gyakorlatilag követhetetlenné vált, mi is a helyzet jelenleg ezzel a törvénnyel, illetve milyen módosítások is vannak folyamatban. Az Orban-kormány tavaly decemberben vállalt felelősséget a törvénytervezet módosításáért, hogy lehetővé váljon az iskolába való ingázás költségeinek megtérítése, de a PSD alkotmányossági kifogást emelt ellene, azzal érvelve, hogy a parlament az egyetlen jogalkotó szerv, a kormány pedig nem szakíthat félbe egy törvényalkotási folyamatot. Az alkotmánybíróság január végén alkotmányellenesnek ítélte meg az Orban-kormány felelősségvállalással elfogadott törvényét, mire a kormányfő kijelentette, hogy sürgősségi kormányrendeletet fog kibocsátani a probléma megoldására.

Míg a döntéshozók „meccse” tart, addig diákok ezreit érinti negatívan, hogy fizetniük kell az ingázásért, nem csoda tehát, hogy a diákszervezeteknek elegük lett a teketóriázásból, és határozottan felszólították az illetékeseket, oldják meg végre a problémát.

Hirdetés