Az idei érettségi legnagyobb bakiját egy tanár követte el: kettesnek látta a nyolcast a jegy bemásolásakor

Még szerencse, hogy a szinte kiváló dolgozatot író diák nem nyugodott bele az elbaltázott osztályozásba, és óvást nyújtott be.

Hirdetés

Az idei érettségi a nagy nyilvánosság számára szinte észrevétlenül, legalábbis nagyobb botrányok nélkül múlt el, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter pedig elégedetten hátradőlhet, mert az elmúlt 10 év legjobb eredményét hozták össze az idei érettségizők – már ha sikerült minden jegyet helyesen bevezetni a nyilvántartásba, és nem fordultak elő más olyan nagy tévedések, mint Bihar megyében. Ott ugyanis a román írásbelin szinte kiváló dolgozatot író egyik diák arra eszmélt, hogy 2,80-ast kapott. Óvása után derült ki, hogy valójában csak egy elírás történt a jegy nyilvántartásba vételekor – magyarázkodott az oktatási tárca vezetője, aki elismerte, hogy nehéz lehetett az érintett diáknak látni a lesújtó eredményt.

Az igazságos osztályozásba vetett bizalomnak nem tesz jót egy ilyen eset, akárcsak az, hogy az elmúlt négy év számait figyelembe véve idén messze a legtöbb óvás érkezett. A színjelesek száma is nőtt, szám szerint 16-tal. A legnagyobb pontkülönbség az óvás előtti és utáni jegy között a már említett 5,9 volt, ezt követi egy 3,75-ös jegyemelés Prahova megyében. További 17 dolgozat esetében legalább két jeggyel kellett emelni az első értékelést.

Ahhoz, hogy ilyen eltérések ne fordulhassanak elő, szükség van az osztályozás teljes digitalizációjára, azaz, hogy az értékelést végző tanárok egyenesen a számítógépes állományba vezessék a jegyeket, hangsúlyozta Cîmpeanu, aki meggondolatlan, kivitelezhetetlen, a tanárokat, a diákokat és a szülőket egyaránt összezavaró reformelképzelések egész sorával állt már elő a magunk mögött tudott, koronajárvány-sújtotta tanévek során.

Az értékelés teljes digitalizációjával és a jegy átírására képtelen pedagógusok megrovásban részesítésével bővíthető a sürgős feladatok listája.

Hirdetés