Az energiaital az új cigi: tizennyolc év alattiaknak tilos lesz eladni

A nyilvános helyeken felállított automatákból is száműzik a koffeinbombákat.

Hirdetés

Már egy jó ideje legalább akkora divat energiaitalt fogyasztani a tinédzserek körében, mint tiltott szerekkel élni, csakhogy amíg cigit vagy alkoholt illegális kiskorúaknak eladni, addig az energiaitalok simán elérhetőek számukra a sarki üzletekben. Már az előző kormány is foglalkozott a problémával, de csak addig jutott, hogy kitiltotta az iskolák környéki üzletekből az energiaitalokat. Azóta sem sikerült ezt az intézkedést maradéktalanul gyakorlatba ültetni.

Az egészségügyi minisztérium most emeli a tétet: közvitára bocsátott egy tervezetet, mely megtiltaná az üzleteknek, hogy energiaitalt adjanak el kiskorúaknak, sőt, az online értékesítést is felügyelnék, hogy még csak rendelni se tudjanak az internetről. Az automatákból is száműznék ezeket a káros italokat, egyedül az irodaházak automatái képeznének ez alól kivételt.

Ha elfogadják a tervezetet, 5000 és 25 000 lej közötti büntetésre számíthatnak azok az üzletek, melyek nem tartják be az előírást.

Az energiaitalok káros hatását mindenki jól ismeri, attól még sokan fogyasztják. Napi 3-4 energiaital rendszeres fogyasztása akár halálhoz is vezethet, mint ahogy egy idei vajdahunyadi eset is bizonyítja.

Valószínűleg ahogy a cigihez vagy más tiltott szerekhez is hozzá tudnak jutni, úgy az energiaital beszerzése sem jelent majd túl nagy kihívást a tinédzsereknek, függetlenül attól, hogy milyen törvényt léptetnek életbe.

Hirdetés