Illusztráció

Az elmúlt évek legmasszívabb erdőirtásának nyomaira bukkantak Máramarosban

Százezer köbméter fát nem lehet ellopni egy éjszaka alatt, ébredt rá a környezetvédelmi miniszter.

Hirdetés

Nem újdonság, hogy sehol máshol az országban nincs annyi illegális fakivágás, mint Máramaros megyében. Nem csak a piti fatolvajok aktívak, nagyban zajlik az erdőirtás, és ebből kétség kívül nagyon sok helyi politikus is profitál. Nemrég a környéken járt Costel Alexe menesztett környezetvédelmi miniszter, aki kedden egy sajtótájékoztatón számolt be az elmúlt öt év legnagyobb erdőirtásának nevezett pusztításról. Százezer köbméter fát vágtak ki Máramarossziget közelében, úgy, hogy sem a lakosság, sem a máramarosi hatóságok nem vették észre – vagy inkább csak nem akarták észrevenni – mi történik. Nyolc éven át. 340 hektárnyi erdőt, mintegy 100 ezer köbméter fát loptak el anélkül, hogy bárki is a füle botját mozdította volna.

A környezetvédelmi tárcavezető számítása szerint a román államot legalább 12 millió lejnyi kár érte, de ennél fontosabb a környezetre mért csapás. Az az erdő nem egy éjszaka alatt tűnt el, hogy senki ne vegye észre – állapította meg Alexe, aki bilincsbe akarja látni az összes olyan személyt, aki lopja Románia erdeit. Szerintünk nincs annyi bilincs és férőhely a börtönökben.

Az ügyben a Kolozs megyei erdőőrség tett feljelentést, az ügyiratot pedig múlt héten átvette az ügyészség. Hátha ezúttal sikerül valakit bíróság elé állítani.

Hirdetés