Az egészségügyi illetékesek azzal biztatnak, hogy hamarosan visszatérhet a normalitás

Csak ne jelenjenek meg durvább vírusvariánsok.

Hirdetés

A koronavírus-járvány miatti, közel két éve tartó korlátozásokkal torkig levő lakosság számára biztató kijelentéseket tettek a hétvégén az egészségügyi rendszer működéséért felelős szakemberek.

Adriana Pistol egészségügyi államtitkár, epidemiológus például szombaton este arról beszélt: hamarosan megtehetjük az első lépéseket a normalitás irányába.

A szakember persze óvatosan fogalmazott, és nem bocsátkozott jóslatokba arra nézvést, hogy pontosan mikor érhet véget a járvány, de azt mondta: a jelek szerint a most terjedő, sokkal fertőzőbb omikron vírusvariáns valóban kevésbé súlyos megbetegedést okoz, és várhatóan az influenzához hasonló szezonális változattá válik.

Ez esetben

a hatóságok felülvizsgálhatják a korlátozásokat, és az élet lassan visszatérhet a normális kerékvágásba.

Ehhez azonban természetesen egyrészt az szükséges, hogy ne jelenjen meg olyan variáns, amely súlyosabb megbetegedést okoz, emellett pedig az embereknek is hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy hamarabb véget érjen a járvány.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket, hogy ne terjedjen olyan gyorsan a vírus. Mert igaz ugyan, hogy az omikron kevésbé súlyos, de mégis t9bb mint 800 fertőzött van az intenzív osztályokon, és napi 40-50 ember belehal a kór szövődményeibe, ami még mindig sok.

Ezért a járványügyi szabályok betartása mellett

nagyon fontos, hogy minél többen felvegyék az oltást, mivel az megvéd a súlyos megbetegedéstől.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter is arról beszélt, hogy lassan el lehet gondolkodni a lazításokon. Ez persze még nem most lesz: mint mondta, már egyeztetett a vendéglátó-ipar és a rendezvényszervezők képviselőivel, és márciusban le lehet ülni, hogy megtárgyalják a fokozatos nyitás menetrendjét.

Hirdetés

A miniszter szerint májustól ismét lehet tömegrendezvényeket és esküvőket szervezni bizonyos óvintézkedések betartásával, mint például a maszkviselés.

Rafila azt mondja, körülbelül tíz nap múlva megfordulhat a trend, és csökkenésnek indulhat a napi esetszám.

Az esetszámok egyébként a hétvégi ritmust hozták: mivel kevesebb a teszt, a vasárnapi jelentés szerint 19 668 új fertőzöttet találtak, míg az előző napokon számuk meghaladta a 30 ezret.

A fertőzés szövődményeiben 51-en haltak meg egy nap alatt, egy korábbi halott esetében pedig bebizonyosodott, hogy a fertőzés következtében hunyt el.

Kórházban már 9741 fertőzöttet kell ápolni, közülük 861-et intenzív osztályon.

Hirdetés