Az egészségügyi hatóságok vészharangot kongatnak, mivel egyre több szülő már a gyerekek hagyományos oltásait is elutasítja

A jelenség az utóbbi hónapokban, a koronavírus elleni vakcinák körüli vita nyomán erősödött fel.

Hirdetés

Nem csupán a koronavírus-járvány elleni küzdelmet hátráltatják az oltások ellen kitalált, és a közösségi médiában elképesztő sebességgel terjedő, hajmeresztő álhírek: az egészségügyi hatóságok szerint az utóbbi hónapokban még a korábbinál is nagyobb arányban utasítják el egyes szülők az eddig elfogadottnak számító gyermekvakcinákat.

A jelenség a jelek szerint kezd aggasztó méreteket ölteni, legalábbis erre utalhat, hogy az illetékesek a koronavírus elleni oltási kampány népszerűsítését szolgáló közösségi oldalon hívják fel a figyelmet rá, és figyelmeztetnek:

az oltások nélkül számos, eddig legyőzöttnek hitt, gyilkos kór térhet vissza.

Mihai Craiu, a bukaresti Alfred Rusescu intézet pediátriai osztályának vezetője szerint a jelenség mögött a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan felkorbácsolt érzelmek, az ál- és rémhírek, egyes, orvosi képzettség nélküli egyének nyilatkozatai, valamint egyes, szenzációhajhászásra ráállt sajtótermékek tevékenységnek tudható be.

Az egészségügyi szakember mindennek ellensúlyozására kijelentette: a hagyományos,

a kisgyerekeknek évtizedek óta beadott oltásokat alaposan tanulmányozták,

Hirdetés

és a világ számos országában kiváló eredményeket értek el a segítségükkel a potenciálisan halálos betegségek megelőzésében.

Ezért azt tanácsolják mindenkinek, akinek esetleg kétségei támadtak az Országos Oltási Tervben szereplő vakcinák kapcsán, hogy orvosokkal, egészségügyi szakemberekkel beszéljen, tőlük kérjen tanácsot, ne pedig dr. Google-től.

Mert a kanyaró, a tetanusz és a torokgyík is halálos lehet, az oltásellenesség pedig visszahozhatja őket.

Hirdetés