Arra tippelnénk, hogy cirkusz lesz a védőmaszk hiánya miatti bírságolásokból is

A rendőrök ezúttal is önkényesen dönthetnek arról, hogy 500 vagy 2500 lejes büntetést érdemlünk-e a mulasztás miatt.

Hirdetés

Ez van, el kellett fogadnunk, hogy a vészhelyzet diktálja a divatot az elkövetkező időszakban, miután kötelezővé vállt az orrot és a szájat eltakaró védőmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben és más zárt, nyilvános terekben.

Senkinek nem ajánljuk, hogy megszegje a sürgősségi helyzetekkel foglalkozó országos bizottság által előírt szabályt, mert hétfőtől

a rendőrség lazán megkínálhat egy 500-tól 2500 lejig terjedő bírsággal,

ha nem viselünk maszkot. Na de joggal merül fel a kérdés, mégis hogy lehet kiérdemelni a maximális pénzbírságot. Természetesen ezúttal sem sikerült ezt pontosan rögzíteni, de az elmúlt hetek túlkapásai után már semmin nem tudunk meglepődni.

A rendőrök országos szakszervezetét vezető Dumitru Coarnă magyarázata sem túl megnyugtató: azt mondja,

erről majd az igazoltató rendőr hoz döntést az adott helyzet alapján.

„Amennyiben a mulasztáson ért személy beismeri, hogy tévedett, s hogy először fordult elő vele, hogy nem visel maszkot, akkor ez enyhítő körülménynek számít, és minimális bírságot kap. De ha botrányt csinál, nem hajlandó felmutatni a személyijét, és nem hajlandó belátni, hogy tévedett, megkaphatja a 2500 lejes büntetést” – így a szakszervezeti bizalmi.

Hirdetés

Amúgy 15 napon belül csak a felét kell kifizetni ennek az összegnek.

Ugye emlékszünk arra, hogy az alkotmánybíróság a hónap elejét úgy döntött, nem törvényesek a kijárási korlátozások megszegéséért kirótt büntetések, épp azért, mert a rendelet nem fogalmaz világosan arról, milyen kihágás esetén mekkora bírságot kell kiróni, így a rendőr önkényesen állapíthatta meg annak összegét.

Egyáltalán nem kizárt, hogy a maszkos bírságolások is hasonló cirkuszt fognak generálni az elkövetkező időszakban.

Hirdetés