Aradra visszatértek a delfinek… mármint a rókák, de azokból egy teljes család (VIDEÓval)

Nemcsak bejárnak a megyeszékhelyre, hanem BENT LAKNAK a városban.

Hirdetés

Valahol Arad központi övezetéhez nagyon közel, de mindenképpen a városon belül telepedhetett meg egy rókacsalád.

A város utcáin a polgárok rendszeresen látnak minimum három példányt – a szakemberek ebből következtetnek arra, hogy egy családról lehet szó –, ezekről több felvételt is készítettek már, sőt sokan etetni is megpróbálják őket, mert cukik, pedig ez nem a legjobb ötlet (nem az, hogy cukik, hanem az, hogy etetik őket).

A vadállatok ugyanis – akármennyire is hozzászoktak az ember közelségéhez – kiszámíthatatlanok, sosem tudni, mikor kezdik veszélyben érezni magukat, ilyenkor pedig ösztönösen támadhatnak. A rókák ráadásul több, emberre nézve veszélyes kórokozót hordozhatnak, mint amilyen a veszettség.

Az állatokat legtöbbször az aradi városháza (közigazgatási palota) mögötti parkban, a Neptun városi uszodában és környékén, a Maros partján fekvő sikátorokban és a város körútjain lévő régi paloták között észlelik (látják).

Gabriel Herlo biológus, a Maros-ártér Natúrpark munkatársa elmondta: a legvalószínűbb, hogy az aradi erőd környékén vagy a Maros városi szakaszán telepedtek le az állatok, innen járnak be a város utcáira, parkjaiba. (Ha mindez Kolozsváron történik, egy ügyes ingatlankupec már kiadta volna a rókalyukat 500 eurós havi bérért.)

Az állatokat természetesen nem az ember, hanem az ételmaradék vonnza a városba. Egy felvételen egy kukázó róka szerepel, aki láthatóan az őt verbálisan ijesztgető embertől sem nagyon rémül meg.

Hirdetés

A Neptun uszodában már tavaly ősztől szokták látni az állatokat, sőt időközben a mókusok is megjelentek a strandon, amik szintén cukik (pedig olyanok, mint a patkányok, csak lompos a farkuk).

A városháza már felvette a kapcsolatot a helyi vadászegyesülettel, hogy találjanak módot a rókák befogására, és a városon kívüli erdőbe költöztetésére.

Vuk és a Simabőrű újra összecsapnak!

Hirdetés