Beteljesült a „magyar átok”: a halálcsoport összes aranycsapata csomagolt, hazament

Úgy tűnik, néha nem számítanak a befektetett százmilliók, a pályán villogó világklasszisok. Németországot az „ősellenség”, Anglia búcsúztatta. Az ukránok meg a svédeket focizták le a gyepről.

Hirdetés

A nap visszavágása: Anglia. Az 1966-os világbajnoki döntő óta nem nyertek egyenes kiesés meccset a németek ellen, most viszont megfizettek az 1970-es vb-negyeddöntőért (2-3), az 1990-es vb-elődöntőért (11-esekkel 3-4), az 1996-os Eb-elődöntőért (11-esekkel 5-6) és a 2010-es vb-negyeddöntőért (1-4) is.

A nap feloldozása: Gareth Southgate. Az angol szövetségi kapitány egész játékoskarrierjét meghatározta az 1996-es németek elleni Eb-elődöntőben kihagyott 11-es – most viszont végleg elnyerte a bűnbocsánatot.

A nap búcsúzója: Joachim Löw. Tizenöt év és 198 mérkőzés után ért véget a munkája a német válogatott edzőjeként. Világbajnoki címet nyert 2014-ben, de nagy generációjának kiöregedése után az újakkal már nem nagyon találta meg a hangot.

A nap cseréje: Artyem Dobvik. Sokáig a mindkét angol gól előkészítésében főszerepet játszó Jack Grealishnek állt a zászló, de aztán jött a Dnipro csatára, aki a hosszabbítás hosszabbításában első válogatott góljával a legjobb nyolc közé fejelte Ukrajnát.

A nap mészárszéke: a svéd–ukrán hosszabbítás. Egy egész jó 90 perc után a hosszabbításban sorra sérültek le a fáradó játékosok, és a kerültek elő az elkésett, sérülésveszélyes belépők – egy ilyen miatt állították ki Marcus Danielsont is.

A nap tanulsága: az egyenes kieséses szakasz egy másik műfaj. A hat csoportelső közül három (Hollandia, Franciaország és Svédország) is kiesett a nyolcaddöntőben, miközben a négy harmadik helyen továbbjutó csapat közül három (Csehország, Svájc és Ukrajna) is bejutott a legjobb nyolc közé.

A nap posztja: Marco Rossi. Miután a magyar csapat összes csoportellenfele számára véget ért az Eb, az olasz edző karikatúrával üzente Cristiano Ronaldónak, Neuernek és Mbappénak, hogy jöhet a közös strandolás.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntők:

Anglia–Németország 2-0 (Sterling 75., Kane 86.)

Svédország–Ukrajna 1-2 (Forsberg 43., illetve Zincsenko 27., Dobvik 120+1.)

Kiállítva: Danielson (svéd, 99.)

Hirdetés

A negyeddöntők programja:

Július 2., péntek: Svájc–Spanyolország (19.00), Belgium–Olaszország (22.00)

Július 3., szombat: Csehország–Dánia (19.00), Ukrajna–Anglia (22.00)

A góllövőlista élmezőnye:

5 gólos: Cristiano Ronaldo (portugál)

4 gólos: Patrik Schick (cseh), Karim Benzema (francia), Emil Forsberg (svéd)

3 gólos: Romelu Lukaku (belga), Georginio Wijnaldum (holland), Robert Lewandowski (lengyel), Haris Seferović (svájci), Raheem Sterling (angol)

 

Hirdetés