Alig egy napja van hivatalban az új miniszterelnök, de az amerikai nagykövet máris meglátogatta

Mert nem lehet elég korán kezdeni.

Hirdetés

Még jóformán meg sem jegyezte az ügyvivő miniszterelnöki teendőket kedden reggel átvevő Nicolae Ciucă védelmi miniszter, hogy hol van az új irodája a kormánypalotában, máris magas rangú vendég kopogtatott az ajtón.

A kormány közlése szerint maga Adrian Zuckerman, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete érezte égető szükségét annak, hogy a hivatali teendők átvételét követő reggelen máris baráti találkozót kezdeményezzen az ügyvivő kormányfővel.

A szerda reggel kilenc órakor kezdődött találkozóra ráadásul nem is egyedül érkezett: vele volt Kimberly Reed, az amerikai Exim Bank elnöke, valamint az amerikai energetikai tárca nukleáris energiáért felelős illetékese, Aleshia Duncan is.

Mindez azt jelenti, hogy Washington semmit sem bíz a véletlenre: azonnal szavatolni akarja, hogy az eddigi megállapodások hatályban maradnak, és az együttműködés mind pénzügyi, mind energetikai téren folytatódik.

A nagykövet társaságában érkező két vendég személye arra enged következtetni, hogy a legfőbb téma a nemrég nyélbe ütött atomenergetikai együttműködés, hiszen mi is beszámoltunk róla, hogy Románia – Washington szívélyes felkérése nyomán – kirúgta a kínaiakat a cernavodai atomerőmű bővítéséről szóló projektből, és ha már felszabadult a hely, gyorsan az Egyesült Államokkal kötött megállapodást a felújításról.

Virgil Popescu gazdasági miniszter társaságában októberben maga Nicolae Ciucă vett részt a washingtoni tárgyalásokon, akkor még védelmi miniszteri minőségében.

Hirdetés

A szerződés összege potom nyolcmilliárd dollár, ezért az amerikaiak felújítanak egy meglévő reaktort, és két újat építenek.

Mivel a bukaresti párnahuzatokban természetesen nincs ennyi pénz, az ügyletet az amerikai fél készségesen meghitelezi az Exim Bankon keresztül.

Hiába na, semmi sem írhatja felül a kölcsönös tiszteleten nyugvó, egyenlő pozícióban levő felek közötti stratégiai partnerséget és mély barátságot.

Hirdetés