Alaposan megszűrik, milyen információk jussanak el a lakossághoz (FRISSÍTVE)

A prefektusok nem közölhetnek megyei adatokat a fertőzöttek számáról, ugyanakkor eltávolították az online elérhető hivatalos megyei kimutatásokat is.

Hirdetés

Nagy felháborodást váltott ki a belügyminisztérium döntése, miszerint ezentúl kizárólag a kormány alá tartozó Stratégiai Kommunikációs Csoport közölhet információkat a koronavírusos esetekről, és a megyei kormánymegbízottaknak (prefektusoknak) megtiltották a helyi adatok közlését. Ráadásul pár nappal korábban eltüntették az országos közegészségügyi intézet interaktív térképét, melyen átlátható módon lehetett nyomon követni, melyik megyében mi a helyzet a fertőzöttek számát illetően, hányan vannak intézményes vagy otthoni karanténban. A megyei adatokat összesítő táblázatokat is leszedték az intézet honlapjáról, a prefektusoknak pedig azt is megtiltották, hogy a már ismert betegek állapotáról vagy a tesztek számáról tájékoztassanak.

Az egyedüli információközlő a Stratégiai Kommunikációs Csoport, mely csak országos adatokat árul el, azokat is csak naponta egyszer, 13 órakor.

A sajtó mellett a helyi vezetők egy részét is meglepte a döntés, hiszen attól tartanak, hogy ezentúl még több álhír és összeesküvés-elmélet lát napvilágot, és a tiltás gyengíti a hatóságokba vetett bizalmat. A szükségállapot viszont lehetővé teszi, hogy a kormány korlátozza a sajtó, ezáltal pedig a lakosság hozzáférését  egyes információkhoz, ha a közérdek ezt kívánja.

Vannak civil szervezetek, melyek továbbra is próbálják frissíteni a rendelkezésre álló infók szerint a megyei adatokat, de nem számítanak hivatalos forrásnak.

A sajtó nyomására a Stratégiai Kommunikációs Csoport kifejtette: az új koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekről szóló megyei jelentések nem tükrözik az adott közösségekben fellelhető fertőzöttek valós számát, mivel lakcím alapján összegeznek. A betegeket elszigetelik és a körzethez tartozó, erre szakosodott kórházakba szállítják (például egy szucsávai fertőzöttet Iași-ba visznek). A kórházi jelentések félreértésekre adnak okot a helyi lakosság körében, a helyzet torz értelmezéséhez vezetnek. A kommunikációs törzs a megyei adatok megfontolt közlésével az egyes közösségek megbélyegzését próbálják elkerülni, kiküszöbölve a megalapozatlan társadalmi viselkedés lehetőségét. Magyarán: nem akarnak pánikot kelteni az egyes városokban, és el akarják kerülni, hogy egyes közösségek egymás ellen forduljanak.

Hirdetés