A vásárhelyi román pártok is felébredtek, hogy egy közös jelölt kell a magyarral szemben?

Hoppácska: egységbe tömörülhetnek a román pártok egy lehetséges marosvásárhelyi polgármester-jelölt mögé, aki nem Dorin Florea.

Hirdetés

Nehéz helyzetbe kerülhet a cigányozó Dorin Florea, Marosvásárhely jelenlegi polgármestere: öt mandátum után egyáltalán nem biztos, hogy indulni fog a helyhatósági választáson, de ha mégis, a román pártok többsége nem fogja támogatni indulását. Nehogy azt higgyük, hogy a romákkal kapcsolatos botrányos kijelentései közre játszanak ebben, inkább arról van szó, hogy a román pártok is felismerték: szükség van egy közös jelöltre. Florea jelenleg az ALDE színeiben politizál, de több pártot is megjárt már, illetve függetlenként is nyert már választást.

A Krónika értesülése szerint a PNL Horațiu Suciut, a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézet szívsebészeti klinikáját vezető orvosprofesszort próbálja meggyőzni arról, „összromán” jelöltként induljon Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért. Suciu még nem fogadta el a felkérést, pedig állítólag Klaus Iohannis államfő és Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök is bevetette magát a meggyőzésére, és a többi román párt is támogathatja.

A lap úgy tudja, hogy Marosvásárhelyt évek óta ellenőrzés alatt tartó klikk továbbra is Dorin Floreát szeretné a városvezetői bársonyszékben tudni.
A felmérések szerint jelenleg a függetlenként induló, mindhárom magyar párt támogatását élvező Soós Zoltánnak, a Maros-megyei Múzeum igazgatójának van a legnagyobb esélye a győzelemre, de esélyeit ronthatja, ha a román pártok is egységbe tömörülnek.

Hirdetés