Fotó forrása: Facebook / Fabrica de Pensule

A város fejlődik, a kultúra tengődik Kolozsváron – petícióban tiltakoznak a civilek

Egy átfogó támogatási struktúra hiányában a túlélésért küzdenek a városban működő kulturális műhelyek.

Hirdetés

Kolozsvár városvezetését, kulturális intézményeit, egyetemeit és független művelődésszervezőit egyaránt megszólítja az a manifesztum, amelyet a helyi civil szféra huszonegy elismert tagja kezdeményezett és írt alá elsőként. Céljuk, hogy párbeszéd induljon a szakmában a kulturális élet támogatási struktúrájának újraértelmezéséért, jelenleg ugyanis jó néhány kulturális egyesület küzd a puszta túlélésért, néhány pedig megszűnt vagy komoly átszervezésre kényszerült  a járvány – és egyéb körülmények, például a művészi világon belüli különbözőségek – miatti kedvezőtlen időszakban.

Miközben a város gazdasági értelemben fejlődik, a kulturális szervezeteknek folyamatosan küzdeniük kell a létezésért, sérelmezik az aláírók. Elismerik, hogy Kolozsvár, a több tucat kulturális intézményével, valamint ezernél is több művelődésszervező civil szervezetével és magánvállalkozásával egyre inkább vetekszik más európai városokkal a kulturális felhozatal terén. Ennek ellenére csökken a helyi kulturális produktum, ami annak tudható be, hogy kritikus szintre zsugorodott a szervezők mozgástere. Fennáll a veszélye, hogy Kolozsvár elveszíti azon helyi kulturális alkotófolyamatait, melyek esélyt adtak a lakóknak, hogy újraértelmezzék kötődéseiket a városhoz és más helyi közösségekhez.

Példaként az Ecsetgyárat vagy a Váróterem Projekt által működtetett ZUGzone-t említik meg, melyek egyébként a magyar és a román kultúrapártoló közönség körében is népszerű helyszínek voltak.

A petíciót eddig mintegy 120-an írtak alá, de bárki csatlakozhat, aki hasonlóképpen vélekedik.

Hirdetés