A vadászat és a horgászat engedélyezésével akar népszerűbbé válni a kormány

Ön szerint ennyi elegendő hozzá?

Hirdetés

A jelek szerint még a kormány sem tudja pontosan, mit is akar kezdeni május 15. után, amikor a szigorú szükségállapotot az enyhébb veszélyhelyzet váltja fel.

Konkrétan arról van szó, hogy még mindig nem döntötték el, milyen korlátozásokat oldanak fel, és milyeneket hagynak még érvényben.

Ez szűrhető le a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) központi és megyei vezetőinek kedd esti videókonferenciájából, amelyen a helyi vezetők arról próbáltak válaszokat kicsikarni Ludovic Orban pártelnök-kormányfőből és a kormány tagjaiból, hogy mire számítsanak, és ami a legfontosabb: mit is ígérjenek az embereknek így, választási évben.

Nos, Orban egészen sajátos eszközökkel próbálja feltornászni a párt egyre alacsonyabb támogatottságát.

Az értekezleten kedélyesen felszólította a helyi vezetőket, hogy nehogy elfelejtsék tájékoztatni az embereket arról, hogy 15-e után engedélyezett lesz a horgászat és a vadászat.

„Ez olyan hír, ami bizonyosan szimpátiát gerjeszt a lakosságban” – tette hozzá magabiztosan a kormányfő.

Orban azt is elmondta: május közepétől azok az üzletek nyithatnak meg, amelyeknek utcára nyíló bejáratuk van.

Eközben még mindig kemény diót jelent a bevásárlóközpontok ügye, hiszen a plázákban működő üzletek számos embernek nyújtanak megélhetést. Már persze amikor nyitva vannak, a kormány ugyanis ezek újranyitását nem akarja engedélyezni.

Marcel Vela belügyminiszter itt köztes megoldást javasolt, hogy ne sújtson mindenkit egyformán a tiltás: szerinte különbséget kell tenni azon áruházak között, amelyekben tíznél kevesebb üzlet működik, és azok között, amelyekben több.

Hirdetés

Így előbbiek kinyithatnának, utóbbiak majd csak később.

Vela azt is közölte: a nyilatkozat kitöltése után bárki kimehet a temetőbe, a tiltás csak a húsvéti időszakra vonatkozott.

És akkor ismét fölmerült az a kérdés is, hogy lehet-e a hegyekbe vagy a tengerre utazni május 15. Után. Erre még mindig nincs konkrét válasz, a jelek szerint a kormány még mindig nem jutott dűlőre az ügyben.

Ez pedig meg is magyarázza, miért mondtak egymásnak ellentmondó dolgokat az illetékesek.

Azért ez így, néhány valamivel több mint egy héttel a korlátozások tervezett feloldása előtt meglehetősen sovány.

Vagy esetleg ön tényleg szimpatikusabbnak találja a kormányt attól, hogy már tudja: vadászni és horgászni lehet majd?

Hirdetés